Hotelmarkt Maastricht: weinig plannen in verzadigde markt

In vergelijking met andere grote steden heeft Maastricht relatief veel hotels.

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 29 maart 2019

Uit CPA is op te maken dat het er 150 zijn, inclusief geregistreerde B&B’s en kleine logementen. Volgens een rapport van de Rabobank groeit het aantal hotelovernachtingen nog steeds, maar de bezettingsgraden en opbrengsten per kamer dalen. Er lijkt dus sprake van verzadiging van de markt. De bezettingsgraad kwam midden vorig jaar uit op 60%, aanzienlijk lager dan de 70% het jaar ervoor. Volgens de Rabobank wordt dit veroorzaakt door het grote aanbod van reguliere hotelkamers in combinatie met de opkomst van online platformen als Airbnb. Het aantal particuliere aanbieders van logies is verdubbeld ten opzichte van twee jaar geleden.

In Maastricht zijn er verscheidene hotels die gevestigd zijn in historische gebouwen met een lange geschiedenis. Het beroemdst is het Kruisherenhotel, een vijfsterren-designhotel in een voormalige gotische kerk uit de 15e en 16e eeuw in de binnenstad. De Limburgse ondernemer Camille Oostwegel realiseerde het hotel met 60 kamers, dat in 2005 openging. Ook bijzonder zijn het Townhouse Design hotel, Designhotel Maastricht, Boutique Hotel Sint Jacob, Hotel Monastère, Teaching Hotel Château Bethlehem en Kasteel de Hoogenweerth. De meeste kamers bieden Van der Valk Hotel Maastricht, Select Hotel Apple Park, Amrath Grond Hotel de L’Europe, Novotel, NH Hotel en het Bastion Hotel.

Dat de markt verzadigd lijkt te raken, blijkt ook uit het aantal bekende hotelplannen. Dat is beperkt tot 2 middelgrote hotels, plus de nodige particuliere ontwikkelingen met een beperkt aantal kamers die niet in het overzicht staan.

bron: CPA en onderzoek PropertyNL