Ondanks hausse aan opleveringen tekort aan hotels

In Amsterdam zijn het afgelopen jaar veel hotels opgeleverd en worden er het komende jaar nog veel geopend. Ondanks de hoge bezettingsgraden in de stad weten andere steden nog maar mondjesmaat te profiteren.  

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 29 maart 2019

Hotels zijn hot. Dat is ook te zien aan de lijstjes hotelontwikkelingen in de grote steden Amsterdam, Den Haag, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. In alle steden is en wordt fors gebouwd aan de uitbreiding van de hotelcapaciteit en zitten er veel plannen in de pijplijn.

Ook hotelbeleggingen doen het goed: in 2017 werd een recordbedrag van € 1,1 mrd geïnvesteerd, in 2018 € 776 mln (cijfers PropertyNL).

Amsterdam spant, niet verrassend, de kroon. De klacht over het overtoerisme in de hoofdstad komt niet geheel uit de lucht vallen. Het aantal bezoekers, zowel zakelijk als toeristen, is ook in 2018 weer gestegen met 7%, blijkt uit cijfers van NBTC. Amsterdam pakte het merendeel van deze 19,1 mln bezoekers.

Maar hierbij blijft het niet, zijn de voorspellingen. Het toerisme zal de komende decennia alleen maar toenemen. Voor 2030 is de minimale schatting 29 mln bezoekers, het maximale scenario gaat zelfs uit van 42 mln internationale gasten.

Bezettingsgraden zijn nu al hoog (centrum Amsterdam boven 90%) en kamerprijzen stijgen gestaag. Amsterdam mag dan een hotelstop hebben afgekondigd; de vraag van toeristen en van hoteloperators zal blijven groeien. De hoop van beleidsmakers is dat ook de rest van Nederland kan profiteren. De lijstjes met hotelontwikkelingen laten echter zien dat dit nog maar mondjesmaat het geval is.

De lijsten met opleveringen, in aanbouw en plannen zijn door PropertyNL samengesteld op basis van CPA en onderzoeken door PropertyNL research en redactie.