Hotelmarkt Utrecht: boost door grote projecten bij centraal station

In de stad Utrecht zijn ongeveer 90 hotels, B&B’s en logementen te vinden, de meeste (23) uiteraard in de historische binnenstad.

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 29 maart 2019

Dat blijkt uit de gegevens van CPA. In de stad zijn op dit moment ongeveer 2000 kamers beschikbaar, maar dat is bij lange na niet genoeg om de toenemende stroom toeristen op te vangen. In 2017 steeg het aantal hotelovernachtingen in de stad met 26%, veel meer dan het landelijk gemiddelde van 10%. De gemeente zet daarom in op een verdubbeling van het aantal kamers de komende jaren.

De markt krijgt een flinke boost met de ontwikkeling en bouw van een aantal grote hotels nabij het Centraal Station. De eerste paal voor de Galaxy Tower van Amrâth ging vorig jaar al de grond in en als het project is opgeleverd, is Utrecht 250 viersterren-kamers rijker, plus 330 vrije sector huurwoningen, die in belegging worden genomen door SPF Beheer. Boven Hoog Catharijne worden na de zomer Hampton by Hilton (193 kamers) en Crown Plaza (128 kamers) geopend. Beide hotels zijn ontwikkeld door de Borealis Group en gekocht door de Singaporese vastgoedinvesteerder First Sponsor.

Aan het Brusselplein in Leidsche Rijn Centrum ontwikkelt Being Development samen met de Lakenvelder Investment Group een hotel voor Aloft by Marriott, dat zal worden gerund door de Odyssey Hotel Group. 224 kamers zal het tellen en het wordt daarmee het grootste hotel van Leidsche Rijn.

Onlangs zijn geopend Inntel Utrecht Centre (162 kamers), gelegen tussen het spoor en Hoog Catharijne, Van der Valk (185 kamers) langs de A12 en in kantoorgebied Papendorp Holiday Inn Express, met 118 kamers. Andere grote hotels zijn NH bij het Centraal Station, Bastion Hotel, Park Plaza, Hotel Ibis en Grand Hotel Karel V.

Van een heel andere orde is het Eye Hotel in het voormalige Ooglijdersgasthuis aan de Wijde Begijnestraat. Dit monumentale pand in de binnenstad uit 1650 werd omgetoverd tot hotel met 36 kamers. De uitbater is Utrecht City Concepts, dat het Court Hotel, Malie Hotel en Mother Goose Hotel in de binnenstad beheert. Binnenkort komt daar het nog te openen Polman’s Huis bij en het hotel dat gerealiseerd wordt in voormalig Tivoli aan de Oudegracht.

bron: CPA en onderzoek PropertyNL