Hotelmarkt Den Haag: 4 recente openingen

Volgens CPA zijn er 473 hotels en logiesverblijven in Den Haag, dat is inclusief bed-and-breakfast-vestigingen.

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 29 maart 2019

De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 355.000 m². De grootste hotels in Den Haag zijn NH in het Beatrixkwartier, Babylon Hotel, Novotel World Forum, Marriott, Hotel Des Indes, Carlton Ambassador, Hilton The Hague, Crown Plaza, EasyHotel, Mercure Hotel en Ibis City Centre.

Scheveningen vormt met zijn strandtoerisme een aparte markt en telt ook een aantal omvangrijke hotels: Amrath Kurhaus, Ramada, Badhotel Scheveningen, Bilderberg, Carlton Beach, Easy Hotel Scheveningen en Ibis Scheveningen.

De gemeente Delft telt 46 hotels en B&B’s, goed voor een metrage van ruim 58.000 m². Deze twee toeristische steden herbergen de meeste hotels in de regio Den Haag (voorheen Stadsgewest Haaglanden), waartoe ook Zoetermeer, Westland, Midden-Delfland, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp en Wassenaar worden gerekend.

Westland telt relatief veel logiesverblijven (360 met een totaal metrage van bijna 48.000 m²), maar dit zijn voornamelijk onderkomens voor arbeidsmigranten. Hetzelfde geldt voor Midden-Delfland, dat 13 vestigingen kent (5500 m²).

In Zoetermeer zijn maar 4 hotels te vinden, terwijl de stad met 125.000 inwoners de op een na grootste van de regio is. Dat zijn NH Zoetermeer, Golden Tulip, Bastion Hotel en hotel De Sniep (totaal 16.000 m²). Van het spreidingseffect dat te zien is in regio Amsterdam is in de regio Den Haag dus geen sprake.

Rijswijk telt ook maar 5 hotels, waarvan Best Western Grand Winston aan het Generaal Eisenhowerplein vlakbij het researchcomplex van Shell met 252 kamers de grootste is. Dit hotel werd na een faillissement in 2016 overgenomen door Duitse Plaza Hotelgroup. In Leidschendam–Voorburg zijn 6 hotels/logies (totaal 8300 m²) te vinden. Sinds Mövenpick bij station Voorburg is gesloten, is het Fletcher-hotel bij winkelcentrum Leidschenhage (Mall of the Netherlands) de grootste. Overigens opent Mövenpick binnenkort een hotel in het centrum van Den Haag, in het voormalige kantoorgebouw van de Staatsloterij, dat door Deka voor dit doel verbouwd wordt.

In Wassenaar is Van der Valk langs de N44 (de toegangsweg van Den Haag naar Wassenaar) veruit het grootste hotel. Ook is er een vestiging van Fletcher in het duingebied (Duinoord) en staat er een binnen de bebouwde kom (Auberge de Kieviet). Van de 28 adressen die in de BAG vermeld staan (totaal ruim 18.000 m²), zullen de meeste in de categorie B&B vallen.