Hotelmarkt Amsterdam: Hausse aan hotelopleveringen

Dit jaar is er een hausse aan hotelopeningen geweest in Amsterdam en omgeving. Ontwikkelaars hebben er zo’n 15 opgeleverd en er zijn er evenzoveel in aanbouw, ondanks de hotelstop die sinds januari 2017 van kracht is in Amsterdam.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 29 maart 2019

De gemeente had echter al rekening gehouden met al die openingen: alle plannen die al waren goedgekeurd, mochten doorgang vinden. De gemeente denkt dat er vanaf de stop nog zo’n 100 hotels bijkomen, waarvan 25 in de binnenstad.

Toch is het grootste hotel het afgelopen jaar niet in Amsterdam opengegaan, maar in Badhoevedorp, op een steenworp afstand van Schiphol. Corendon Village werd in één keer goed gemarket door er voor de opening een Boeing naartoe te slepen, wat landelijk nieuws werd. Het hotel telt 680 kamers, maar fijnproevers vinden het toch niet hét grootste hotel van de Benelux, omdat het uit drie aparte gebouwen bestaat. Wat wel uit één gebouw bestaat, is het NHow Amsterdam Rai Hotel, dat 650 kamers telt. Dat zal dit jaar zijn oplevering beleven.

Met de stop in Amsterdam zou je verwachten dat ontwikkelaars en beleggers uitwijken naar de omringende gemeenten. Alleen Amstelveen lijkt hiervan echter te profiteren, en Almere een beetje. Daar zijn in 2018 ook hotels opgeleverd, zijn er in aanbouw en liggen er nog plannen.

Maar ook Amstelveen is inmiddels voorzichtig: zo worden hotelontwikkelingen niet meer als panacee voor de leegstand in kantorengebied Kronenburg gezien. De visie van de gemeente gaat meer richting een gemengd gebied met veel studentenhuisvesting. Dat is echter een visie die nu al tot discussies in de Tweede Kamer heeft geleid: aangezien het gebied pal onder een aanvliegroute van Schiphol ligt, vrezen sommige partijen dat woonontwikkelingen Schiphol op slot zullen zetten.

3 x beeld: opleveringen, in aanbouw en plannen in Amsterdam en omgeving