Hotelmarkt Rotterdam: hippe hotels passen bij culturele opleving

Binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam vinden we volgens CPA 539 hotels en logiesvestigingen.

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 29 maart 2019

De grootste hotels zijn te vinden in het centrum en op de Kop van Zuid: NHow, Hotel New York, Mariott, Hilton, Inntel, Mainport Design Hotel, CitizenM, Bilderberg Parkhotel, Holiday Inn Express, Ibis Rotterdam City Centre en NH Atlanta. Maar ook op Zuid zijn nog enkele hotels te vinden, zoals het voormalige stoomschip SS Rotterdam op Katendrecht en het Art Hotel in Charlois. Verder weg liggen Novotel Rotterdam Brainpark en Bastion Hotel Rotterdam Alexander.

Onlangs geopend zijn hippe hotels als Tribute in het Slaakhuys, The James vlakbij de Coolsingel en Room Mate Bruno in het gerenoveerde Pakhuismeesteren aan de Wilhelminakade. Dit past goed in het beeld van de culturele opleving van Rotterdam.

Qua planontwikkeling ligt het zwaartepunt in het havengebied. Op de Kop van Zuid bouwt Westcord Hotel Chicago, pal naast het historische Hotel New York, dat evenals de SS Rotterdam door Westcord wordt uitgebaat. Hotel Chicago zal 182 kamers tellen en krijgt een zwevend zwembad, dakterras, een vestiging van bakkerij Westers en een openbare tweelaagse parkeergarage. In 2021 gaan de deuren open.

Vlakbij ontwikkelen Synchroon en BPD De Sax met 450 appartementen op 70 meter een zwevend hotel als verbinding tussen de twee torens. Het telt 150 kamers en is inclusief een restaurant, congresruimte en fitness. Een exploitant is er nog niet, de oplevering wordt 2023/2024 verwacht.

Aan de overzijde op Katendrecht realiseert Frame Vastgoed naast Pakhuis Santos het vijfsterren hotel MGallery by Sofitel, goed voor 200 kamers. Het is onderdeel van een grotere ontwikkeling met ook conceptstore Stilwerk (in Pakhuis Santos), 3000 m² grote Jumbo, een 85 meter hoge woontoren en Bay House (totaal 200 appartementen). Verderop op Zuid komt er een hotel met 250 kamers bij het vernieuwde Ahoy-complex.

In het Rotterdamse centrum zit Delftseplein nog in de tenderfase en de plannen voor Pompenburg (Dura Vermeer, J.P. van Eesteren en Synchroon) zijn nog in ontwikkeling. In het monumentale postkantoor naast het Stadhuis komt het 5-sterren boetiekhotel Kimpton, dat beschikt over 231 kamers, een restaurant, bar, vergaderruimtes en een fitnesscentrum. Dit wordt in 2022 geopend. Aanvankelijk zou er een Ven-hotel komen, net als bij Amsterdam Sloterdijk. Eind vorig jaar tekende ontwikkelaar Omnam echter een contract met IHG (InterContinental Hotels Group), die de Kimpton-keten uitbaat. Op de begane grond en in de grote hal van het voormalig postkantoor aan de Coolsingel komen onder meer retail en horeca, de laag daarboven is voor meetingruimtes en het hotel. Ook is in het project een woontoren van 150 meter voorzien.

bron: CPA en onderzoek PropertyNL