UBS koopt A Factorij Amsterdam van Solidiam

UBS koopt voor circa € 30 mln kantoorgebouw de A Factorij in Amsterdam van particuliere belegger Solidiam. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat UBS, een van de grootste vastgoedinvesteerders in Europa, een aankoop doet in Nederland.

PropertyNL schat het bruto aanvangsrendement op ruim 7%. De A Factory maakte ooit deel uit van een directe vastgoedportefeuille die het bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) in 2009 verkocht aan Solidiam. Deze particuliere belegger acht nu de tijd rijp te profiteren van de gunstige stemming in de markt.

De deal is interessant omdat UBS investeert namens institutionele beleggers. Die zijn tot nu toe vooral te zien geweest op de toplocaties in Amsterdam, zoals de Zuidas en de IJ-oevers, bijvoorbeeld bij de recente verkoop van Piet Hein Buildings aan een Fins pensioenfonds en een Franse verzekeraar.

Met de UBS-deal duikt nu ook institutioneel geld op in een meer secondair gebied. De A Factorij is gelegen in de Schinkelbuurt, een voormalige fietsfabriek die is verbouwd tot kantoorruimte. Het betreft een geheel verhuurd multi-tenant gebouw. Onder andere Ogilvy, MVSA en Etcetera huren ruimte in de A Factorij. Het gebouw beslaat een kleine 12.000 m² vvo.

Het vertrouwen van UBS in de verhuurbaarheid van de A Factorij blijkt uit het feit dat de belegger zich geen zorgen maakt over de leegstand die ontstaat als Ogilvy in 2018 verhuist naar Rivierstaete. Ogilvy is onderdeel van de Britse advertentie- en marketingadviesgroep WPP, die in 2018 de nieuwe hoofdhuurder wordt van Rivierstaete. Dit kantoorgebouw van Vastint aan de Amstel in Amsterdam wordt momenteel herontwikkeld.

Appelhoven Vastgoedadviseurs heeft samen de transactie namens de verkoper begeleid. Juridisch werd de verkoper bijgestaan door HMK Notarissen en Rechtstaete. De koper werd geadviseerd door Clifford Chance en SGS Search.