275 duurzame appartementen op Lammenschansstrip Leiden

Onlangs tekenden Green Real Estate, De Sleutels en Stichting Jakas de aannemingsovereenkomst met Heembouw voor de bouw van woningbouwproject Kappa & Omega op de Lammenschansstrip in Leiden.

De bouw omvat twee afzonderlijke, maar verbonden, gebouwen met in totaal 275 duurzame appartementen, een gezamenlijke parkeergarage, een groene en gedeelde binnentuin met een dynamisch waterberging-systeem. Kappa bestaat uit 161 huurappartementen, verdeeld over sociale huur, middenhuur en vrije sector huur. In Omega komen 114 koop- en huurappartementen in het middensegment en de vrije sector.

Op de begane grond, in de plint aan de Lammenschansweg en tussen de entrees naar de woningen, is bijna 1.250 m² beschikbaar voor de huisvesting van commerciële functies. In een deel van de plint, aan de Zuid-West-zijde, worden nog woningen gerealiseerd. Dit is een autovrije doorsteek van de Lammenschansweg naar de Alfabetweg.

Kappa & Omega

Kappa (De Sleutels en Stichting Jakas) & Omega (Green Real Estate) zijn twee afzonderlijke gebouwen die tezamen ogen als één bouwblok dat ontsloten wordt door een ‘leefgalerij’. Deze galerij is op diverse plekken verbreed om dienst te doen als extra buitenruimte en als plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het ontwerp is van Kolpa Architecten. De woningen in Kappa zijn voor een groot deel inmiddels verkocht aan woningcorporatie De Sleutels in Leiden. Conform planning start Heembouw in het tweede kwartaal van 2024 met de bouw, met een verwachte oplevering in 2027.

Lammenschansdriehoek

Kappa & Omega zijn onderdeel van de grootschalige herontwikkeling van de Lammenschansdriehoek naar een nieuwe stadswijk in Leiden waar wonen, werken, studeren en recreëren samenkomen. De nieuwe openbare ruimte rondom het plangebied wordt door gemeente Leiden nieuw ingericht met veel aandacht voor leefbaarheid, groen en water.