Boxx vroeg met nek in de strop nog om extra inleg beleggers

De geruchten zoemden al lange tijd rond, maar Boxx Opslagverhuur in Diemen is afgelopen week failliet verklaard. Het is de eerste vestiging die de deuren moeten sluiten, de kans is groot dat de overige tien locaties ook als dominostenen omvallen.

Elke Boxx-vestiging is in een eigen BV ondergebracht en moet dan ook apart worden beoordeeld. Een goed ingevoerde bron, die anoniem wil blijven, meldt dat een tweede locatie afgelopen week onder de rechter kwam. De huurovereenkomst voor dit pand wordt beëindigd en Boxx zal ook deze opslagvestiging moeten sluiten. Het is PropertyNL nog niet bekend om welke locatie het precies gaat. Volgens de informant is er in elk geval geen redden aan. De Boxx Opslag Groep Holding zal compleet failliet gaan.

Boxx Opslagverhuur verkeerde al zeker sinds 2023 in financiële problemen, toen rentebetalingen aan beleggers steeds werden uitgesteld. Het storagebedrijf kreeg dan ook de financiering voor nieuwe locaties in Soesterberg en Almere niet rond. Boxx-eigenaar Erwin Fleer erkende destijds desgevraagd dat zijn bedrijf niet aan de betalingsverplichtingen kon voldoen. Er zouden echter gesprekken gaande zijn met nieuwe investeerders.

Geitenpaadje

Ruim 800 particuliere investeerders staken samen naar schatting € 20 mln in Boxx, dat over 11 locaties in met name Noord- en Zuid-Holland en Utrecht beschikt. Op de website van Boxx staan 22 vestigingen vermeld, maar de helft bestaat niet. Klanten die bijvoorbeeld bij Boxx Barendrecht storage units willen huren, krijgen volgens een informant een mobiele verhuisservice voor een vestiging in Schiedam aangeboden.

Anderhalve maand geleden stuurde de dagelijkse leiding van Boxx nog een smeekbede aan haar obligatie-, certificaat- en aandeelhouders. Het bedrijf stond naar eigen zeggen met de rug tegen de muur, maar kwam tegelijkertijd met een voorstel voor een geitenpaadje dat langs faillissement moest leiden.

‘Om gedurende de komende maanden “in veilige haven” te kunnen komen vragen wij van alle obligatiebeleggers en van de aandeelhouders/certificaathouders een bijstorting van 15% op de door hun ingelegde hoofdsom’, schreven Boxx-eigenaar Fleer, de interim-ceo, cfo en coo aan hun beleggers. ‘Dus als u EUR 50.000 geïnvesteerd heeft vragen wij u om een bijstorting van 15% * EUR 50.000 = EUR 7.500.’

Sigaar uit eigen doos

Met de extra stortingen wilde Boxx € 3,5 mln ophalen. De beleggers die bij zouden storten, kregen daar echter een sigaar uit eigen doos voor terug. ‘Er is bereidheid om voor deze extra storting maximaal onderpand te verschaffen echter de realiteit is dat dit onderpand niet voorhanden is’, meldden Fleer en co. ‘Daarom bieden wij voor deze 15% extra inleg een aandeel aan van 10% in Boxx Opslag Groep Holding, exclusief voor de obligatiehouders, aandeelhouders, certificaathouders die bijstorten.’ Het is niet bekend hoeveel geld er na de bedelactie binnenstroomde.

Van de verenigde investeerders in het vastgoed van Boxx werd dit offer niet gevraagd, iets waar de obligatiebeleggers en certificaat- en aandeelhouders het bestuur van Boxx op hebben gewezen. De partijen kregen begin maart op kantoor van Boxx inzage in de financiële situatie, maar ontvingen geen documenten. De jaarcijfers over 2021-2023 die ze na aandringen te zien kregen, kleurden rood.

Een Boxx-belegger doet zijn beklag bij PropertyNL over het langdurig uitblijven van rentebetalingen en het niet verstrekken van jaarrekeningen vanaf 2019. Advocaten en een bedrijf in procesfinanciering namen begin maart een claim tegen Boxx al niet aan, zo blijkt uit een bijgevoegde brief van de belegger. De kans op succes zou te gering zijn.