Syntrus Achmea koopt Weesperstaete voor € 44 mln

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft voor het Achmea Dutch Office Fund het kantoorgebouw Weesperstaete aan het Weesperplein 6-8 in Amsterdam gekocht voor € 44 mln. Dit blijkt uit het Kadaster.

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft voor het Achmea Dutch Office Fund het kantoorgebouw Weesperstaete aan het Weesperplein 6-8 in Amsterdam gekocht voor € 44 mln. Dit blijkt uit het Kadaster.

Weesperstaete is langjarig gehuurd door de gemeente Amsterdam. Het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA) tekende in 2005 voor een 15-jarig huurcontract, met toen een jaarhuur van € 2,5 mln. Het pand werd indertijd gerenoveerd en heeft een verhuurbaar oppervlak van 12.924 m² met 40 parkeerplaatsen in de onderliggende garage. De verhuurbare vloeroppervlakte is verdeeld over een kelderruimte, begane grond en acht bovengelegen verdiepingen. De naburig gelegen retailunit aan de Sarphatistraat 65-67, verhuurd aan een lokale retailer, maakt eveneens deel uit van de verkoop.

Naar verluidt ligt het bruto aanvangsrendement onder 6%. Daarmee laat deze deal zien hoe gewild dit soort goed verhuurde locaties zijn. Verkoper is Weesperplein 6 bv, een bv van New Ireland Assurence, een verzekeringsmaatschappij die onderdeel is van de Bank of Ireland. Die kocht het kantoorgebouw in 2007 voor € 49,3 mln. Weesperstaete is ontworpen door de Hongaarse architect Alexander Bodon en gebouwd in 1970.

Ido Esman, director Fundmanagement: ‘Het kantoor Weesperstaete te Amsterdam is een kwalitatieve toevoeging aan de portefeuille van het Achmea Dutch Office Fund. De belegging kenmerkt zich door een sterke locatie, bereikbaarheid en het langjarig huurcontract met de gemeente Amsterdam. Het fonds benut het moment om haar portefeuille te verversen en kwalitatief te versterken.’

Frank Vellinga, director Offices and Industrial: ‘Voor kantoorbeleggingen geldt dat Amsterdam een goede uitgangspositie heeft door de sterke bevolkingsgroei, veel hoogopgeleide mensen, kenniseconomie en groei van de werkgelegenheid. Het fonds speelt met deze toevoeging in op de heersende dynamiek in de markt.’

De verkopende partij, Weesperplein 6, werd in deze commercieel en technisch geadviseerd door CBRE. Juridisch werd de verkoper bijgestaan door Houthoff Buruma. Het Achmea Dutch Office Fund werd commercieel geadviseerd door JLL en technische door Arcadis. Nauta Dutilh trad op als juridisch adviseur van koper.