Rotterdams Fonds Vitale Kerngebieden koopt eerste winkelpanden

Het Fonds Vitale Kerngebieden heeft de eerste leegstaande winkelpanden in Groot-Rotterdam aangekocht. Belangrijke doelen van het fonds zijn het bestrijden van leegstand in winkelgebieden, het voorkomen van ondermijning en het tegengaan van verschraling van het winkelaanbod.

De gemeente Rotterdam lanceerde het fonds in 2021 als onderdeel van de bredere aanpak Vitale Kerngebieden. De panden kunnen tijdelijk in bezit blijven van de gemeente door verhuur aan een gebruiker, maar uiteindelijk worden ze binnen 5 jaar weer verkocht.

De Rotterdamse wethouder Robert Simons (Economie) bracht dinsdag de eerste raamsticker aan op een pand aan de Nieuwe Binnenweg, waarmee het officiële startsein werd gegeven voor de zoektocht naar een geschikte huurder.

Het Fonds Vitale Kerngebieden kwam op een cruciaal moment, aangezien Rotterdamse winkelgebieden al geruime tijd kampen met uitdagingen zoals toenemende leegstand en ongewenste invulling van panden. Om deze problemen aan te pakken, zoekt de gemeente nauwe samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren, gemeente en bewoners. Het fonds biedt een extra impuls om deze samenwerking te bevorderen en de Rotterdamse winkelstraten nieuw leven in te blazen.

Eerste aankopen

De eerste panden zijn aangekocht in Oud-Mathenesse, Slinge, op de Nieuwe Binnenweg en aan de Prins Hendrikstraat (Hoek van Holland). Naar verwachting zullen er dit jaar nog meer volgen. De gemeente is nu druk bezig met het zoeken naar de beste invulling voor de aangekochte panden. Wat precies de beste invulling is, hangt af van de straat en het gebied.

Voor het pand aan de Nieuwe Binnenweg wil de gemeente zich richten op potentiële huurders die een waardevolle toevoeging zijn op het (winkel)aanbod, maar waarvoor het te risicovol is om zich direct te committeren aan een langdurig huurcontract met een hoge huurprijs. Dat plan wordt nu verder uitgewerkt.

Programma Vitale Kerngebieden

Het programma Vitale Kerngebieden heeft onder andere tot doel om samenwerking en professionalisering van collectieven in centrumgebieden te stimuleren. In nauwe samenwerking met belanghebbenden in de Rotterdamse winkelgebieden streeft de gemeente naar vitale kerngebieden, waar aantrekkelijke ontmoetingsplekken en een divers voorzieningenaanbod de behoeften van de gemeenschap weerspiegelen.

Wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur): ”Rotterdammers willen gezellige winkelstraten, rijk aan diversiteit, waar ze graag naartoe gaan om te winkelen. Met het Fonds Vitale Kerngebieden zorgen we ervoor dat we hier als gemeente meer op kunnen sturen. Ik ben blij dat we nu de volgende stap kunnen zetten en de eerste aangekochte panden een nieuwe invulling kunnen geven. Om tot een juiste invulling te komen, gaat de gemeente graag met partners in de stad in gesprek. Input is welkom!”