Rotterdam en Schiedam nemen automotive Spaanse Polder in de tang

Bedrijven in de automotive branche die gevestigd zijn op de aangrenzende bedrijventerreinen Spaanse Polder en Noord-West in Rotterdam en ’s-Gravelandse Polder in Schiedam, moeten vanaf 1 november over een gebiedsvergunning beschikken.

Rotterdam en Schiedam grijpen de vergunningplicht als laatste redmiddel aan, nadat een individuele en projectmatige aanpak vanaf 2014 te weinig effect sorteerde. De automotive op bedrijventerrein Rotterdam Noord-West, Spaanse Polder -waarvan een klein deel op Schiedams grondgebied ligt- en de aanpalende ’s-Gravelandse Polder in Schiedam is volgens politie, justitie en gemeenten al jaren een crimineel broeinest.

In het onlangs gepubliceerde aanwijzingsbesluit stelt de gemeente Rotterdam, dat vanuit verschillende onderzoeken het landelijke beeld naar voren komt, dat de automotive branche criminele netwerken aantrekt. ‘Het strippen van auto’s, het verkopen van gestolen goederen, fraude met schadeherstel van auto’s en btw-fraude zijn voorbeelden hoe criminelen misbruik maken van deze branche’.

Meer dan een derde crimineel

De Politie-eenheid Rotterdam voerde in 2022 een analyse uit van bedrijven die zich richten op autoreparaties, -verhuur en aanverwante zaken in de Spaanse Polder. Op het bedrijventerrein waren in die periode meer dan 201 unieke bedrijven gevestigd in de automotive branche. De politie telde 245 incidenten bij 52 bedrijven, waaronder witwassen en de handel in verdovende middelen. Van de 211 unieke eigenaren van de geregistreerde autoreparatie- en -verhuurbedrijven, beschikt meer dan een derde over in totaal 441 antecedenten, onder andere voor handel in verdovende middelen, vermogensdelicten en illegaal bezit van vuurwapens.

Moderne bedrijventerreinen

Rotterdam en Schiedam willen de Spaanse Polder, Noord-West en ’s-Gravelandse Polder transformeren tot moderne en innovatieve bedrijventerreinen en de verbinding leggen met toekomstige woon- en leisuregebieden aan de randen van de gebieden. Zoals de wijk Schieveste, waar 3000 tot 3500 woningen moeten verrijzen.

‘Op het gebied van de automotive branche is het instellen van een vergunningsplicht noodzakelijk om sterker, efficiënter en met groter effect te kunnen interveniëren dan alleen op casusniveau en op individueel niveau’, stelt de gemeente Rotterdam in het aanwijzingsbesluit. ‘De problematiek beperkt zich niet tot één of meer panden, maar speelt binnen de hele Spaanse Polder. Met een vergunningplicht voor het gehele gebied, wordt een vorm van geografische verplaatsing binnen het gebied en daarmee de clustering van de problematiek tegengegaan’.

Honderd bedrijven geraakt

Het vergunningstelsel voor de Spaanse Polder, Noord-West en ’s-Gravelandse Polder geldt voor de duur van twee jaar. De gemeente Rotterdam schat dat honderd bedrijven in de automotive branche door de vergunningplicht zullen worden geraakt. De gemeente voert de maatregel gefaseerd in. In de eerste fase vanaf 1 november moeten automotive bedrijven in het gebied gelegen tussen Giessenweg (oneven), Strickledeweg (even), Overschieseweg (even en oneven) en de Schie (watergrens) aan de vergunningplicht voldoen. Fases twee en drie volgen vanaf 1 februari en 1 mei 2024.

Rotterdam en Schiedam informeren exploitanten in de autobranche per brief over de vergunningplicht. Bedrijfseigenaren zouden ook nog de gelegenheid krijgen om met de gemeente in gesprek te gaan over de gevolgen voor hun bedrijfsvoering.