Inflatie daalt naar 2,7% in april

Het inflatiepercentage gaat na een stijging in maart weer iets naar beneden. In april waren consumentengoederen en -diensten 2,7% duurder dan in dezelfde maand van 2023, meldt het CBS.

In maart bedroeg de inflatie 3,1%. De Fed, de Amerikaanse centrale bank, besloot onlangs de beleidsrente op 5,25% tot 5,5% te handhaven, de hoogste rentestand in twintig jaar. De centrale bank hoopt daarmee uiteindelijk het 2%-doel, dat ook de ECB zich heeft gesteld, te bereiken. De depositorente van de ECB bedraagt nog altijd 4%. De Europese Centrale Bank lijkt voorlopig niet aan de knoppen te draaien om het inflatiepercentage te verlagen.

Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie. Eén op basis van de consumentenprijsindex (CPI), waarin rekening wordt gehouden met woonlasten van consumenten, en één op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in april 2,6% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.