Bouw in Rivierzone Vlaardingen van start

Woonminister Hugo de Jonge heeft maandag het startsein gegeven voor de bouw van 82 woningen in Museumkwartier Vlaardingen, een ijkpunt in de gebiedsontwikkeling Rivierzone.

Voor deze grootschalige gebiedsontwikkeling heeft het Rijk een drietal subsidies verstrekt aan de gemeente van in totaal € 29 mln.

Museumkwartier is een bouwproject ontwikkeld door BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling in samenwerking met de gemeente Vlaardingen, Blauw Architecten en Dura Vermeer Bouw Zuid West. Het overgrote deel van de nieuwbouwwoningen bevindt zich in het betaalbare segment. Om dat mogelijk te maken heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken ook een Start-Bouw-Impuls van € 600.000,- toegekend aan de gemeente.

Van visafslag naar hippe buurt

Waar vroeger de vis in Vlaardingen aan wal werd gebracht en verwerkt, komt een hippe stadsbuurt met 82 nieuwe woningen. De voor de buurt zo kenmerkende binnenstraatjes en stegen lopen straks vanuit de monumentale pakhuizen de nieuwe buurt in en verbinden oud en nieuw met elkaar.

In de afgelopen jaren is ook gewerkt aan een plan voor deze monumentale pakhuizen. Dinsdag hebben de gemeente Vlaardingen en BPD bekend gemaakt dat de pakhuizen op korte termijn zullen worden getransformeerd tot woongebouwen met in totaal 81 huurwoningen.

De voormalige boetschuur van Kwakkelstein krijgt een publieksfunctie. Om dit mogelijk te maken is een samenwerking aangegaan met Fullhouse uit Rotterdam, die nog voor de zomervakantie zal starten met de bouwactiviteiten.

Rijke historie

Wethouder Ivana Somers-Gardenier: “Dit gebied heeft een rijke historie. Veel Vlaardingers kennen de gebouwen langs de Westhavenkade. Eindelijk gaan we daadwerkelijk aan de slag met het bouwen van nieuwe woningen voor zowel de kleinere als de grotere beurs. Op zeer korte termijn zullen ook de prachtige historische panden aan de Westhavenkade in oude luister worden hersteld.”