Waarom Overbetuwe een toplocatie is voor bedrijven

Bedrijven en beleggers moeten de kaart van Nederland herzien. Niet de topografie van het verleden, maar datascience van de toekomst staat centraal bij het bepalen van succesvolle vestigingslocaties. Zoals de Gelderse gemeente Overbetuwe.

 

Eind januari waren er 32 gemeenten in Nederland met meer dan 100.000 inwoners. Dat zijn de lijsten waar veel bedrijven en investeerders in het commercieel vastgoed naar kijken. Op basis van acht datasets van CBS, Kadaster en PropertyNL (waaronder banen, de waarde van niet-woningen, het aantal transacties van kantoren en bedrijfsruimten en beschikbare nieuwe banen) komt een nieuw beeld van kansrijke vestigingslocaties naar voren.

Ook kleinere gemeenten als Lansingerland, Ridderkerk en Overbetuwe doen het dan verrassend goed. Overbetuwe telt 'slechts' ruim 47.000 inwoners maar eindigt op de lijst met ‘beste werklocaties’ op plaats 33 en laat daarmee verrassend gemeenten als Capelle aan den IJssel (42) -dat nu vol inzet op transformatie naar woningen- en het voormalige kantorenparadijs Houten (72) achter zicht.

Arnhem-Nijmegen

De gemeente Overbetuwe profiteert van de toenemende dynamiek in de regio Arnhem-Nijmegen. Er is rond de plaatsen Elst en Oosterhout (Gld) sprake van een groeiende vraag naar bouwgrond voor commercieel vastgoed.

Logistiek vastgoed

Giesbers, ontwikkelaar van bedrijventerrein Park 15 (85 hectare) langs de A15 in Oosterhout, profiteert in het bijzonder van de vraag naar nieuw logistiek vastgoed. Park 15 is een van de weinige locaties in Midden- en Oost-Nederland waar grootschalige logistieke warehouses kunnen worden gebouwd. Zo opende Mantel in februari 2022 een nieuw logistiek centrum van ruim 18.000 m² op Park 15; er is opslagruimte voor meer dan 50.000 fietsen en een miljoen onderdelen.