Seniorenappartementen in Ten Boer versterkt

Seniorenappartementen de Wilgen- en Berkenhof, onderdeel van de Bloemhof in het Groningse Ten Boer van woningcorporatie Woonzorg Nederland, zijn versterkt.

Het complex met 57 zorgwoningen is nu goed bestand tegen aardbevingen. In februari verhuisden de bewoners vanuit de tijdelijke huisvesting weer naar hun eigen woning. Op 18 april organiseerde Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een feestelijk moment voor de bewoners om hierbij stil te staan en samen te proosten.
De versterking van de Wilgen- en Berkenhof is onderdeel van het Zorgprogramma dat bestaat uit herstel van 69 zorgpanden in het Groninger aardbevingsgebied. Tussen 2015 en 2018 zijn al deze zorgpanden geïnspecteerd en voorzien van een versterkingsadvies. De uitvoering daarvan liet daarna op zich wachten.

Versterking

In de Wilgen- en Berkenhof wonen senioren tussen 50 en 93 jaar zelfstandig in hun eigen appartement. De meeste bewoners zijn ouder dan 80 jaar. Eind april 2023 verhuisden alle bewoners naar een wisselwoning aan de Verlaatweg in Ten Boer. Daarna startte aannemer Nijhuis Bouw met het uitvoeren van de versterkingsmaatregelen. De gevel en het dak van het appartementencomplex zijn versterkt. Ook een deel van de fundering is versterkt. Voor de woningen zelf waren versterkingsmaatregelen niet nodig. Naast de versterking heeft Nijhuis Bouw ook andere werkzaamheden uitgevoerd in opdracht van seniorenhuisvester Woonzorg Nederland, eigenaar van de appartementen. Zo zijn de badkamers vernieuwd en is er HR++-glas geplaatst. Daarnaast is er nieuwe vloerbekleding gelegd in alle gangen van het gebouw.

Verduurzaamd

Eind februari verhuisden de bewoners terug naar hun vertrouwde appartement in de Wilgen- en Berkenhof. De versterking en verduurzaming werden succesvol afgerond als resultaat van een intensieve samenwerking tussen alle partijen.