Nieuwe campus voor KLM op Schiphol-Oost

KLM gaat haar hoofdkantoor vanuit Amstelveen verhuizen naar een nieuw te realiseren campus van 35.000 m² op Schiphol Oost. 

Onder de werknaam Blue Base, is het voornemen om de nieuwe campus naast het huidige KLM Operations Control Center (OCC) te realiseren. Naast de KLM-kantoren die momenteel in Amstelveen zijn gevestigd, zullen dan ook de kantoorfuncties op Schiphol-Rijk en delen van Schiphol-Oost per 2024 worden verplaatst naar de nieuwe campus. KLM zou de nieuwe campus gaan huren.

De locatie op Schiphol-Oost past volgens KLM in de toekomststrategie van de luchtvaartonderneming. De voorziene locatie ligt straks dicht bij de KLM-operatie. Volgens KLM kwam de keuze om te verhuizen tot stand na een uitgebreid en intensief onderzoek, waarbij alle opties zorgvuldig zijn onderzocht. Een kostbare renovatie van het hoofdgebouw in Amstelveen, dat groot onderhoud nodig heeft, lag daarbij niet voor de hand.

Het huidige hoofdkantoor (22.000 m²) aan de Amsterdamseweg 55 in Amstelveen dateert uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het door architect Rein Fledderus ontworpen gebouw is verouderd en niet heel duurzaam. De laatste renovatie en uitbreiding dateert van bijna dertig jaar geleden. KLM heeft op hetzelfde terrein nog een gebouw van ruim 12.000 m² in gebruik.

De gemeente Amstelveen onderzoekt nu kantoor- en woningbouw op de huidige KLM-locatie aan de Amsterdamseweg.