Museum Scheringa terug naar het volk

Het moest in 44 zalen ruimte gaan bieden aan 1.300 kunstwerken. Maar na 14 jaar is definitief duidelijk wat de bestemming wordt van het gebouw in Opmeer waarin het museum moest komen van de gevallen bankier Dirk Scheringa: er komen hoofdzakelijk sociale huurwoningen in. 

Dirk Scheringa begon in 2008 met de bouw van het museum en wilde er zijn kunstcollectie in onderbrengen. Het faillissement van de DSB Bank in 2009 zorgde ervoor dat de plannen nooit afgemaakt werden. In 2015 is het complex voor € 1,1 mln gekocht door De Goede Steen uit Stompetoren. In 2020 kocht de SVE Group van de Gooise slager Sjan van Ettekoven het pand. 

SVE Group wilde het hele complex, bestaande uit drie bouwdelen, transformeren tot een gebouw voor wonen en zorg. Door de gemeente Opmeer is de corporatie De Woonschakel  in juli 2023 geattendeerd op de mogelijkheid om op deze locatie de sociale huurwoningen in blok B te verwerven. Op 12 oktober heeft dit uiteindelijk geleid tot een bieding op zowel blok B als blok C. De 26 koopappartementen in blok A vallen buiten de aankoop.

De Woonschakel heeft de achterste bouwblokken B (‘Charleyhuis’ - 56 woningen) en C (‘Carelhuis’- 43 appartementen) op de locatie aangekocht. De koopappartementen in blok A vallen buiten de aankoop 

Bouwblok B bestaat uit 20 tweekamerwoningen met een oppervlakte van 57-59 m² en 36 tweekamerwoningen (66-67 m2). Blok C betreft een tweelaagse bouw met lift en bestaat uit 27 studio’s (28-31 m2) en 15 tweekamerappartementen (58-64 m2) en 1 driekamerappartementen (78 m2).

Minder dan € 24 mln

Een deel van deze woningen en appartementen komen beschikbaar voor starters tussen de 23-29 jaar en woningzoekenden uit de gemeente Opmeer. 'Dat is hard nodig, gezien de lange wachttijden waar woningzoekenden nu mee te maken hebben”, aldus Ab Gieling, directeur van de Woonschakel. 'In 2022/2023 hebben wij slechts 42 woningen toegevoegd aan onze woningvoorraad. Juist daarom hebben wij alles op alles gezet om deze deal rond te maken’ aldus Gieling van De Woonschakel. De uiteindelijke investering voor de corporatie bij deze aankoop blijft onder de € 24 mln.

Maatschappelijke functie

Ook wethouder Herman ter Veen van de gemeente Opmeer is in zijn nopjes. 'Ik ben blij dat De Woonschakel het gebouw na 14 jaar een maatschappelijke functie heeft gegeven. Veel starters uit onze gemeente hebben nu de kans op een huurwoning in Opmeer.'

De huurprijzen zijn nog niet bekend, maar vallen ruim binnen de sociale huurgrens. De woningen komen in het tweede kwartaal van 2024 in de verhuur.