Matrix One opent deuren op Amsterdam Science Park

Matrix One is woensdag officieel geopend op het Amsterdam Science Park. Het bedrijfsgebouw telt zes verdiepingen en beslaat 13.000 m².

Matrix One is het grootste gebouw van de zeven panden die samen het Matrix Innovation Center vormen, onderdeel van Amsterdam Science Park. Hier werken wetenschappers en ondernemers aan duurzame oplossingen. Matrix One bevat laboratoria en kantoren voor bedrijven als Qualcomm, Photanol, Skytree en FUL Foods. Ook het nieuwe SustainaLab van de Universiteit van Amsterdam is in Matrix One gevestigd.

Negentig procent recyclebaar

Duurzaamheid is een rode draad in het ontwerp van MVRDV. De basisstructuur van het gebouw bestaat uit een stalen frame met platen zonder vaste verbindingen. Het gebruikelijke beton op de prefab vloerelementen is weggelaten en gecompenseerd met dunne stalen verbanden. Hierdoor is het gebouw volledig demonteerbaar en aan te passen aan de verschillende gebruikers. Aan het einde van de levensduur kan het gebouw weer uit elkaar worden gehaald, waarbij meer dan 90% van het materiaal kan worden gerecycled.

Het hergebruik wordt vergemakkelijkt door Madaster, een materialenpaspoort dat inzicht geeft in de gebruikte materialen, producten en de CO2-opslag. Op het dak genereert 1.000 m2 aan zonnepanelen de energie van het gebouw, terwijl op internet aangesloten verlichting en verwarming helpen om het energieverbruik te verminderen. De stroom voor kritieke laboratoriumapparatuur loopt via een apart circuit. Matrix One voldoet aan de Amsterdamse doelstellingen voor energie-prestaties en waterberging.

Beweging

Matrix One stimuleert beweging: de locatie van de sociale trap moedigt mensen aan om de trap te gebruiken in plaats van de liften, die zich dieper in het gebouw bevinden en toegankelijk zijn via het atrium. Aan de achterzijde van het gebouw biedt een tweede ingang toegang tot een bovengrondse fietsenstalling, direct bereikbaar en zichtbaar vanaf het atrium. Vanwege de duurzaamheids- en gezondheidsaspecten is het gebouw Breeam-Excellent gecertificeerd.