Helft hypotheekbezitters met financiële stress zoekt geen hulp

Eén op de vijf Nederlanders met een hypotheek maakt zich zorgen over zijn financiële situatie, maar de helft van deze groep zoekt geen steun bij een financieel adviseur of bij de kredietverstrekker. Dit blijkt uit onderzoek van NHG.

Volgens NHG kampt zeker 20% van de hypotheekbezitters met geldzorgen. Zo’n 14% had de afgelopen twaalf maanden daadwerkelijk moeite met het betalen van de woonlasten. Het overgrote deel van die groep onderneemt wel actie, bijvoorbeeld door het uitgavenpatroon aan te passen of meer te gaan werken, maar de helft neemt geen contact op met de daarvoor aangewezen professionals: financieel adviseur, verzekeraar of bank.

NHG geeft aan dat onder meer advieskosten daarbij een rol spelen. Ook zouden de wens om zaken zelf op te lossen, schaamte en een gebrek aan vertrouwen een gang naar het intermediair of de kredietverlener in de weg staan.

“Dat 20% van de woningeigenaren financiële zorgen heeft, betekent nogal wat", zegt Arthur van de Woestijne, manager dienstverlening bij NHG. “Dat signaal moeten we serieus nemen. Maar wij zien deze uitkomsten niet terug in de achterstandsmeldingen. Het geeft aan dat enkel achterstandscijfers niet het hele verhaal vertellen en het belangrijk is om verder te kijken. Het is duidelijk dat we als keten aandacht moeten blijven houden voor het op tijd signaleren, voorkomen en ondersteunen bij betalingsproblemen.”