Marktaandeel hypotheken met NHG-garantie groeit in laatste kwartaal 2022

In het vierde kwartaal van 2022 zijn er meer woningen verkocht met NHG-garantie.

 

Dit komt volgens de uitvoerder van de regeling zowel door dalende huizenprijzen, als door overheidsbeleid. Meer koopwoningen vallen binnen de NHG-kostengrens. Ook wordt het voor beleggers minder aantrekkelijk huizen te kopen. Het aantal garanties voor aankoop van een woning nam in het laatste kwartaal van 2022 met 13% toe ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar.

Tegelijkertijd kiezen consumenten minder snel voor woningverbetering. “Door de sterk gestegen hypotheekrente wordt het voor veel consumenten te duur om ook nog te investeren in verduurzaming en woningverbetering” , zegt Bjorn Jonkergouw, manager Finance, Risk, Compliance en Business Support. ”Dit is een zorgwekkende trend, in ons vorig kwartaalbericht hebben we dat ook al benoemd. We willen nog steeds dat zoveel mogelijk huizenbezitters energiebesparende maatregelen nemen.”

Van stijging van verliesgevende verkopen is ondanks veranderende marktomstandigheden nog geen sprake, meldt NHG. In het vierde kwartaal van 2022 noteerde NHG slechts een klein aantal verliesdeclaraties en bleven restschulden uit. Door de sterk gestegen huizenprijzen hebben de meeste woningen een overwaarde, waardoor van een restschuld geen sprake is.

 

img
Redacteur
Profiel