Geen plek op stroomnet voor school in nieuwbouwwijk Veldhoven

Bij een nieuwe woonwijk tekenen gemeenten vaak ook een school in. In Veldhoven kan die school voorlopig echter niet worden aangesloten op het stroomnet. 

Het nieuwbouwplan Huysackers is de 2e dorpskern van de wijk Zilverackers in Veldhoven. Het 'dorp' Huysackers krijgt zijn plek tussen de Antwerpsebaan en (tot net even onder) de Roskam.Het moet een duurzaam gebouwd dorp worden, "waar je die typische Brabantse gezelligheid voelt", zo meldt de projectsite.

Er komen in totaal zo’n 430 woningen. De verhoogde Brink vormt het centrale groene hart van de wijk waaromheen rijwoningen (huur), patiowoningen en 2 onder 1 kapwoningen komen. Ook zijn er kavels beschikbaar en is er ruimte voor vrijstaande woningen.

Die ruimte is er echter niet op het stroomnet. De brede school Zilverackers die in de wijk wordt gerealiseerd en waar 600 kinderen uit de buurt straks naar de basisschool of de kinderopvang moeten gaan, kan de komende 5 tot 10 jaar niet worden aangesloten om het elektriciteitsnetwerk, zo meldt Omroep Brabant

Geen nieuwe grote klanten

Het nieuwe schoolgebouw is duurzaam gebouwd volgens het principe 'nul op de meter'. Het heeft geen gasaansluiting, maar wel zonnepanelen en warmtepompen. De school heeft wel een zware stroomaansluiting nodig, maar die is er voorlopig dus niet, bevesigt netbeheerder Enexis. 'We kunnen op dit moment geen nieuwe, grote klanten aansluiten, omdat anders de betrouwbaarheid en veiligheid van het elektriciteitsnet in gevaar komt', aldus een woordvoerder van Enexis. De aanvraag voor een aansluiting zou wel op tijd zijn ingediend maar toen zat het stroomnet al vol. Netbeheerders hanteren daarbij de stelregel wie het eerst komt, eerst maalt. 

Lees ook: Ondercapaciteit op stroomnet nauwelijks een issue in verkiezingsprogramma's

De gemeente Veldhoven weigert zich hier echter bij neer te leggen en overweegt ook juridische stappen. De Autoriteit Consument & Markt (AMC), die hiervoor de regels bepaalt, geeft aan dat er voorrang mag zijn voor organisaties met een maatschappelijke functie. Daar vallen volgens Veldhoven ook scholen onder.

Woningen in Leiden 

Het is niet de eerst keer dat een dispuut over de aansluiting van een projectontwikkeling voor de rechter wordt uitgevochten. Eind september bepaalde de rechter dat netbeheerder Liander, in een zaak die door door een bouwbedrijf was aangespannen, versneld een aansluiting moet verzorgen voor woningen in Leiden. Toekomstige bewoners van een project in Noordwijk moeten van de rechter in dezelfde zaak meer geduld hebben. 

Dieselgestookte boilers

In Veldhoven is en blijft voor de gemeente het uitgangspunt dat de school volgens plan open gaat. De school wordt eind februari 2024 opgeleverd en heeft dan nog een paar maanden nodig om in te richten en op te starten. Er is dan ook al elektriciteit nodig. Mocht het niet lukken om tijdig een aansluiting te krijgen, dan onderzoekt de gemeente alternatieven, zoals dieselgestookte boilers, batterijen en zonnepanelen.