Dordrecht wil van Ballast Nedam Development af: woningbouw ligt stil

Dordrecht wil per direct de ontwikkelovereenkomst met Ballast Nedam Development voor de bouw van 300 woningen en een parkeergarage tussen de Sportboulevard en het Albert Schweitzer ziekenhuis opzeggen.

De gemeente Dordrecht en Ballast Nedam Development ondertekenden eind juni 2021 een ontwikkelovereenkomst voor een nieuwe woonbuurt in de Middenzone van het Gezondheidspark. Het gebied tussen Albert Schweitzer ziekenhuis en Sportboulevard, waar zwembad, schaatsbaan en sporthal zijn gevestigd, moet de komende jaren uitgroeien tot een buurt met 720 koop- en huurappartementen in de sociale, middel dure en vrije sector.

Fase 0 -parkeergarage- en fase 1 -300 appartementen- van project Gezondheidspark Middenzone zouden medio 2022 starten, maar Ballast Nedam Development heeft die streefdatum niet gehaald. De gemeente Dordrecht stelt dat de grond tot eind december 2022 was gereserveerd. Nu er weinig tot geen bouwactiviteit heeft plaatsgevonden, vindt het college van B en W dat ze de ontwikkelovereenkomst kan ontbinden.

“We hebben de afgelopen maanden verschillende gesprekken met Ballast Nedam Development gevoerd, maar we konden op bepaalde punten niet tot overeenstemming komen”, geeft Frank Meijer, woordvoerder van de gemeente Dordrecht, aan. “Het gaat specifiek om de ruimtelijke procedure omtrent geluidsbelasting, financiële plannen en het omgevingsmanagement. We zien daar geen verandering in komen, vandaar dat we de ontwikkelovereenkomst willen beëindigen.”

Nieuwe aanbesteding

Of de juridische details van de overeenkomst een eenzijdige opzegging toestaan, is nog onduidelijk. De kwestie ligt nu volgens Meijer bij de juridische afdeling. Een eventuele gang naar de rechter sluit hij niet uit.

De gemeente is in elk geval zelfverzekerd genoeg om een nieuwe aanbesteding voor de fasen 0 en 1 voor te bereiden. “We verwachten vaart te kunnen maken, want het stedenbouwkundig plan en het onherroepelijk bestemmingsplan zijn gereed. We hopen snel ontwikkelaars uit te kunnen nodigen voor de aanbesteding”, aldus Meijer.

Ballast Nedam Development is nog wel de partij voor de ontwikkeling van de woningbouw in fasen 3 en 4 -fase 2 is openbare ruimte- van project Gezondheidspark Middenzone. Het bouwbedrijf heeft tot eind 2024 om daarmee te starten.

Forse schade voorzien

Ballast Nedam Development zegt in een officiële reactie het besluit van de gemeente Dordrecht te betreuren. De bouw- en ontwikkeltak vindt het gemeentelijk streven naar snelle bouw én het opnieuw starten van een aanbestedingstraject onverenigbaar.

‘Dat terwijl er al een volledig uitgewerkt plan van Ballast Nedam Development klaar ligt’, zo geeft Marloes Kramer, woordvoerder van Ballast Nedam, in een geschreven reactie aan. ‘Het is mogelijk om binnen afzienbare termijn over te gaan tot de start van de bouw van een groot aantal woningen in de gemeente Dordrecht. Ballast Nedam Development heeft reeds een omgevingsvergunning verkregen voor de parkeergarage in de Middenzone. Daarnaast hebben we de omgevingsvergunningaanvraag ingediend voor het appartementengebouw van circa 300 woningen’.

Het bouwbedrijf beroept zich op eerder gemaakte afspraken. Op basis daarvan zou de gemeente de overeenkomst voor de eerste fasen van project Gezondheidspark Middenzone niet mogen beëindigen. ‘We verlangen dat de gemeente haar verplichtingen op dit punt nakomt. Doet de gemeente dat niet, dan ontstaat er forse schade, zowel voor de gemeente als voor Ballast Nedam Development’.

Het project liep eerder al averij op, toen investeerder Holland Immo Group zich in november 2022 terugtrok uit de ontwikkeling van de parkeergarage in het gebied. De gemeente hoopt dat een nieuwe investeerder zich meldt voor de parkeergarage als fasen 0 en 1 opnieuw worden aanbesteed.

Geplaagd door vertraging

Dordrecht heeft de ambitie de komende zeven jaar 10.000 woningen te bouwen, maar dat doel lijkt steeds lastiger te realiseren. De stad wordt geplaagd door vertraagde nieuwbouwprojecten. Zo werd de bouw van 110 appartementen op de plek van het oude V&D-warenhuis op de lange baan geschoven. Ook de realisatie van 175 appartementen in Crownpoint aan de Spuiboulevard, waar nu Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen, werd uitgesteld. Daarnaast loopt de bouw van tientallen appartementen op de voormalige locatie van Leen Bakker, nabij station Dordrecht, en het oude stroomstation aan de Oranjelaan/Noordendijk vertraging op.