Nieuw stadskantoor kost Dordrecht € 126 mln

De gemeenteraad van Dordrecht moet volgende maand beslissen over een uitvoeringskrediet van € 115 mln voor de bouw van een nieuw stadskantoor. Het nieuwe onderkomen is onderdeel van een gigantische vastgoedpuzzel die opnieuw wordt gelegd.

De Spuiboulevard aan de rand van het centrum van de Dordrecht verandert de komende jaren van een gedateerde kantorenstrip tot een nieuwe woonomgeving. Alle bestaande kantoorruimte wordt gesloopt, waaronder het huidige stadskantoor, bedrijvencentrum Crownpoint (van Newomij) en het pand van de sociale dienst wordt gesloopt. De sloop van de pand van de Rabobank, de belastingdienst en de achterliggende parkeergarage bevindt zich in de afrondende fase.

 Aan de doorgaande weg, die in de gebiedsontwikkeling die is uitgedacht door de Zwarte Hond wordt omgeturnd in een groen verblijfsgebied, blijft slechts één bestaande kantoortoren overeind: Spuiboulevard 100. Dit gebouw kreeg in 2018 een nieuwe leven als woongebouw met 39 appartementen (Catella).

Dat is ook de toekomst voor vrijwel alle locaties die door de sloop van het uitgerangeerde kantorenvastgoed vrijkomen. De gemeente Dordrecht hoopt door de vrijval van de locaties honderden woningen toe te kunnen voegen, passend bij de groeiambitie van de Merwestad.

Tegelijkertijd biedt de gebiedstransformatie de gemeente de kans om nu nog verspreide gemeentelijke diensten en voorzieningen te spreiden. Op de plaats waar tot begin dit jaar het Rabobankkantoor en de Belastingdienst gevestigd waren moet in 2025 het nieuwe kantoor voor stad en regio haar deuren open. Het Deense Schmidt Hammer Lassen Architects mocht voor het gebouw tekenen dat moet dienen als een visitekaartje voor de stad, aantrekkelijke werkplekken biedt en -uiteraard- energieneutraal is.

Komende maand maakt de gemeente bekend welk bouwbedrijf de tender heeft gewonnen om de klus te klaren. In totaal zal het gebouw minimaal 126,2 mln gaan kosten, waarvan 11 miljoen aan voorbereidende kosten waaronder de sloopt van de bestaande gebouwen. De gemeenteraad moet dan ook beslissen over het uitvoeringskrediet van de € 115 mln.  ’Ja, dat is heel veel geld’, zo stelt verantwoordelijke wethouder Maarten Burggraaf op LinkedIn.  ‘Maar dit gebouw gaat vijf gebouwen vervangen. Niet alleen het Stadskantoor, maar ook de sociale dienst, Ingenieursbureau Drechtsteden, Dordrecht Marketing én de bibliotheek. En het is goedkoper dan een anders noodzakelijke renovatie.'

Vanaf juli moet de bouw van het nieuwe stadskantoor beginnen. De gemeenteambtenaren blijven vooralsnog tot de oplevering in de bestaande huisvesting zitten. Even was er sprake van dat zij tijdelijk eind 2023 naar een andere plek zouden moeten verhuizen omdat het bestaande stadskantoor nodig zou zijn voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen die nu nog in Crownpoint zijn gevestigd. Sloop en nieuwbouw op de locatie van Crownpoint, voorzien begin 2024, is echter uitgesteld.