J.P. van Eesteren en Van Dorp bouwen stadskantoor Dordrecht

Het Huis van Stad en Regio in Dordrecht, het nieuwe onderkomen van de gemeente, Sociale Dienst Drechtsteden, stadsbibliotheek en de VVV., wordt gebouwd door aannemingsbedrijf J.P. van Eesteren en installatiebedrijf Van Dorp.

Zij zijn als winnaars uit de bus gekomen bij de Europese aanbesteding. Wethouder Maarten Burggraaf (Bouwen) tekende woensdag de aannemingsovereenkomst met beide bedrijven. Dordtenaren moeten in het Huis van Stad en Regio voor talloze zaken terecht kunnen, zoals taalles, een plek om te studeren of een afspraak bij de sociale dienst. Het huis opent naar verwachting medio 2025 de deuren.

Architectenprijsvraag

Het gebouw is een ontwerp van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen Architects. Dit bureau won in 2020 de architectenprijsvraag. Het is duurzaam ontworpen met energiezuinige installaties, isolatie en zonnepanelen op daken en gevels. De constructie van het gebouw bestaat voor een groot deel uit houten balken en kolommen. Het gebouw heeft een groene daktuin en houdt bij zware regen het water een tijdlang vast.

Marco Peppel, directievoorzitter J.P. van Eesteren: "De technische uitdagingen, zoals de verschillende gevels, het houtbouwdeel en de vereiste bouwsnelheid, doen ons bouwhart sneller kloppen. Complimenten aan gemeente Dordrecht dat een project als dit werkelijkheid wordt. Dat is in deze tijden allang geen vanzelfsprekendheid meer."

Groene wijk

De sloop van de oude panden aan de Spuiboulevard, is naar verwachting voor de zomer afgerond. Na de bouwvak start de nieuwbouw van het Huis van Stad en Regio. Hiermee zet de gemeente de eerste stap in de transformatie van de Spuiboulevard naar een groene stadswijk voor wonen en werken aan de rand van de historische binnenstad van Dordrecht.