De kantoorbezetting in ons land is in 2025 gestegen van 56% naar 59% in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarlijkse Occupier Panel-onderzoek van CBRE Nederland.
Hoewel dit slechts een lichte stijging is, ligt het niveau nog altijd onder het pre-coronaniveau van gemiddeld 65% in 2019. Organisaties verwachten dat dit aandeel de komende tijd wel verder zal toenemen. De fysieke werkplek behoudt daarmee haar waarde, aldus CBRE.
Wel zijn er duidelijke verschillen in kantoorgebruik tussen het mkb, de publieke sector en grote corporates. De stijging komt volgens CBRE voornamelijk voort uit het faciliteren van een aantrekkelijke werkomgeving. Bedrijven en organisaties investeren in hybride samenwerkingsruimtes, ontmoetingsplekken en ondersteunende technologie om het kantoor beter aan te laten sluiten op de behoeften van de medewerkers.
Dinsdag en donderdag blijven de drukstbezochte kantoordagen. Ruim 70% van de ondervraagden verwacht dat deze bezetting stabiel blijft en een derde van de organisaties houdt zelfs rekening met een verdere toename. De mate van kantoorbezetting verschilt aanzienlijk per sector. Werknemers in het mkb zijn gemiddeld het vaakst op kantoor, met een bezettingsgraad van 65%. Bij grote corporates ligt dit percentage op 56%, terwijl overheid en publieke instellingen met 51% het laagst scoren.
Kantoorruimte afstoten
Ondanks een toenemend kantoorgebruik, aldus CBRE Nederland, geeft meer dan de helft van de corporates nog altijd aan kantoorruimte te willen afstoten. Het grootste gedeelte verwacht nog een daling van de ruimtebehoefte van tussen de 10% en 20%.
Het Occupier Panel 2025 is een jaarlijks onderzoek van CBRE naar de huisvestingstrategie onder kantoorgebruikers. De data zijn gebaseerd op 174 organisaties, die een gezamenlijk kantoorruimtegebruik vertegenwoordigen van 4,4 miljoen m². Dit komt neer op bijna 10% van de totale Nederlandse kantorenmarkt.