De gemeente Vlaardingen werkt aan ambitieuze plannen om de binnenstad mooier, groener en levendiger te maken. Er komen maximaal 800 nieuwe woningen, meer ruimte voor wandelaars en fietsers en het Liesveldviaduct wordt omgevormd tot een stadspark.
De binnenstad van Vlaardingen is verouderd en kampt al jaren met leegstand en versnippering. Ook ontbreekt het aan samenhang en sfeer. Om dit te veranderen, heeft de gemeente op basis van de ambitieuze plannen, kaders en uitgangspunten opgesteld voor een rigoureuze aanpak.
2.000 nieuwe bewoners
Op 10 juli heeft de gemeenteraad met de volgende uitgangspunten ingestemd: een compacter maar krachtiger winkelgebied, ruimte voor ongeveer 800 nieuwe woningen, meer horeca, cultuur en plekken om te ontspannen. De nieuwe woningen zorgen voor ongeveer 2.000 nieuwe bewoners, die gebruik kunnen maken van betaalbare parkeerplekken in de stadsgarages. Nieuwe bewoners moeten leven in de stad brengen en vde lokale economie versterken.
Van viaduct tot park
Een belangrijk onderdeel van de herontwikkeling is de transformatie van het Liesveldviaduct tot een groen stadspark. Dit park draagt bij aan een toekomstbestendige, gezonde en aantrekkelijke binnenstad. De gemeente heeft landschapsarchitectenbureau De Urbanisten aangesteld voor het ontwerp. Dit bureau, bekend van onder andere het Hofbogenpark in Rotterdam, legt de nadruk op klimaatadaptatie en participatie. Het ontwerp wordt dan ook in afstemming met bewoners, ondernemers en bezoekers ontwikkeld.
Planning en vervolg
De komende maanden werkt de gemeente aan het ontwerp van het omgevingsprogramma. Volgens de planning wordt dit eind 2025 vastgesteld door het college. De uitvoering van de plannen verloopt gefaseerd. De eerste bouwwerkzaamheden en de afsluiting van het Liesveldviaduct voor doorgaand verkeer laten zeker nog minimaal twee jaar op zich wachten. Het stadspark wordt pas aangelegd na de oplevering van de eerste nieuwe woningen. Volgens de globale planning is dat rond 2030.