CBRE: Forse daling vastgoedtransacties door corona

CBRE verwacht dat de totale investeringen in Nederlands vastgoed dit jaar door corona ongeveer 30% lager zullen uitkomen, op € 15 mrd.

Erik Langens en Bart Verhelst van CBRE zeggen in het FD echter dat er wel grote verschillen tussen de vastgoedsectoren zitten. Vooral in hotels en winkels is veel minder interesse. Bij logistiek en woningen lopen de verkopen nog redelijk door, maar ook daar wordt dit jaar een aanzienlijke daling in het transactievolume verwacht.

CBRE verwacht voor de hotelsector een daling van zo’n 75%, naar € 500–750 mln, omdat de crisis daar het langst zal duren.

Ook voor winkelvastgoed verwacht CBRE een grote daling van ongeveer 45%, naar € 1–1,2 mrd. De meeste belangstelling is er volgens CBRE voor supermarkten en kleine wijkcentra.

CBRE denkt dat de markt voor kantoren op A-locaties in de tweede helft van het jaar weer zal aantrekken, maar verwacht voor dit jaar een daling van ongeveer 30%.

Hoewel corona de woningmarkt het minst lijkt te raken, verwacht CBRE  voorlopig geen heel grote woningtransacties. Bij logistiek wordt vooral een dip verwacht doordat er weinig nieuwbouw is en daardoor weinig aanbod.