De gemeente Amsterdam wil de vloedgolf aan toeristen indammen door opnieuw het maximumaantal nachten voor vakantieverhuur via platforms verlagen van 30 naar 15 nachten per jaar. Airbnb vindt dat de gemeente beter naar de rol van hotels kan kijken.
De hoofdstad is een inspraakronde gestart met het oog op de lokale Huisvestingsverordening vanaf 2026. Airbnb stelt in reactie dat kortetermijnverhuur minder dan 2% van het aantal overnachtingen in de stad beslaat en dat de maatregel daarom weinig effect heeft. ‘Dit beleid is niet alleen ineffectief en juridisch twijfelachtig, maar Amsterdammers verwachten meer van hun gemeentebestuur.’ Airbnb wijst naar een enquête van Multiscope onder 500 Amsterdammers - in opdracht van het platform - die laat zien dat de meeste mensen vooral hotels een toeristenmagneet vinden.
Hotels als aanjager woningnood
Het platform richt zijn pijlen dan ook vooral op het hotelwezen: ‘Hotels nemen permanent schaarse ruimte in de stad in. Er zijn meer dan 500 hotels in Amsterdam die grond en vastgoed gebruiken die anders voor bewoning voor lange termijn benut zouden kunnen worden.’ Airbnb noemt dat ‘inflexibele inzet van schaarse stedelijke ruimte’ die bijdraagt aan woningnood en prijsstijgingen. ‘Als Amsterdam een effectieve oplossing wil bieden voor het woningtekort, moet de gemeente beginnen met het afschaffen van de voorgestelde nieuw-voor-oud-regeling, die het nog steeds toestaat dat nieuwe hotels openen wanneer oude sluiten.’
Citymarketing
Verder laat de gemeente het toenemende vliegverkeer, het groeiende aantal cruiseschepen en de intensieve citymarketing ongemoeid. ‘Hoe kan de stad het toerisme stimuleren en tegelijkertijd lokale bewoners die hun woning delen hard aanpakken?’ Airbnb pakt het Multiscope-onderzoek er weer bij, waaruit onder meer blijkt dat 70% van de Amsterdammers vindt dat het citymarketingbudget van de stad beter besteed kan worden aan zaken als huisvesting.
Symbolische maatregel
De verhuurspecialist klopt zich op de borst door te stellen dat er maatregelen zijn genomen om de leefbaarheid te verbeteren, met een feestverbod, een meldpunt voor overlast en betere voorlichting voor verhuurders. ‘Maar ondanks deze inspanningen lijkt de gemeente Amsterdam nu te kiezen voor een symbolische maatregel, waarbij weinig rekening wordt gehouden met effectiviteit of bereidheid tot samenwerking met de kortetermijnverhuur-sector.’
Airbnb roept de gemeente Amsterdam op om een impactanalyse te maken van alle aanjagers van toerisme, hotels en het citymarketingbudget en toeristenbelasting in te zetten voor huisvesting ‘en stimuleer dat oude hotels worden omgevormd tot woningen’.