‘Woningbouwopgave vraagt om brede verstedelijkingsstrategie’

Goede woningbouw vergt een doordachte verstedelijkingsstrategie. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in het donderdag verschenen rapport ‘Grote opgaven in een beperkte ruimte’.

Het actuele woningtekort vraagt volgens het PBL om tempo in de bouwproductie. Het is daarbij de kunst niet alleen snel huizen neer te zetten, maar te bouwen aan dorpen en steden waar mensen graag wonen, werken en verblijven, en die door hun hoge kwaliteit nog lang kunnen meegaan.

Vrijwel alle politieke partijen willen dat er een miljoen nieuwe woningen worden bijgebouwd. Volgens de opstellers van het rapport is het nodig hiervoor een brede verstedelijkingsstrategie op te stellen, die ook infrastructuur, groen, water en energie omvat. Dat maakt duidelijk waar ruimtebehoeftes botsen en waar ze mogelijk te combineren zijn. Prioriteit daarbij hebben de regio’s met de grootste verstedelijkingsdruk, zoals de Randstad, de Brabantse steden, Nijmegen, Arnhem en Zwolle.

In politiek en maatschappij klinkt een steeds luidere roep om meer regie van de Rijksoverheid. Regie kan volgens het Planbureau via een sterkere sturing op wonen, maar wel met afstemming van beleid voor ruimtelijke samenhang op decentraal niveau. Maar zo’n aanpak lukt alleen als decentrale overheden financiële middelen samenvoegen en in uitvoeringsprojecten meer maatwerk leveren.

Een andere mogelijkheid is, aldus het PBL, dat het Rijk zelf met ruimtelijk beleid komt. Dat vraagt niet alleen een coördinerend ministerie, maar ook aanpassing van regels zodat ruimtelijke samenhang wordt beloond. Denk aan een uitkoopregeling voor de landbouw die tegelijkertijd bijdraagt aan de vermindering van de stikstofdepositie op natuurgebieden én de aanpak van verdroging.

img
Redacteur
Profiel