Ballast Nedam van bouw Gezondheidspark Dordrecht gehaald na vonnis

Gemeente Dordrecht wilde vorig jaar al van bouwer Ballast Nedam af wegens getalm met de bouwstart van woningbouwproject Gezondheidspark en heeft nu van de rechter gelijk gekregen.

Dordrecht en Ballast Nedam Development ondertekenden eind juni 2021 een ontwikkelovereenkomst voor een nieuwe woonbuurt in de Middenzone van het Gezondheidspark. Het gebied tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis en de Sportboulevard, waar zwembad, schaatsbaan en sporthal zijn gevestigd, moet de komende jaren uitgroeien tot een buurt met 720 woningen. De eerste fases van het project, een parkeergarage en 300 woningen, zouden medio van 2022 van start gaan, maar er viel geen bouwactiviteit te bespeuren.

Nog een jaar verder was de gemeente het zat en wilde de ontwikkelovereenkomst ontbinden, waarop Ballast Nedam maanden later naar de rechter stapte. Die stelt nu bij vonnis de gemeente in het gelijk aangezien het contract helder is over de voorwaarden. In de overeenkomst valt te lezen, dat Ballast Nedam binnen anderhalf jaar na ondertekening met de bouw moet beginnen. Zou die streefdatum niet gehaald worden, dan was de deal van de baan, zonder retournering van de € 800.000 die Ballast Nedam betaalde om de grond te reserveren. Volgens de rechtbank is het bouwbedrijf zijn afspraken niet nagekomen.

Bezwaren tegen parkeergarage

De vertraging in het bouwproces ontstond mede omdat investeerder Holland Immo Groep zich in het najaar van 2022 terugtrok uit de ontwikkeling van de parkeergarage. Het omringende ziekenhuis en de partijen op de Sportboulevard vreesden dat de parkeergarage te klein was voor het aantal bezoekers en maakten bezwaar tegen de bouw. Holland Immo Groep gaf er daarop de brui aan, waarna Ballast Nedam de bouwstart wilde opschuiven

Op zoek naar nieuwe bouwer

De gemeente is blij met het vonnis van de rechter en gaat nu op zoek naar een nieuwe partij voor de bouw van de woningen op het Gezondheidspark. ‘Dordrecht staat vol met bouwkranen’, schrijft wethouder Stadsontwikkeling Maarten Burggraaf op LinkedIn. ‘Ruim 1000 woningen in aanbouw, dat hadden we ook graag op deze plek (Gezondheidspark, red.) al gezien. Veel van onze medewerkers hebben zich de afgelopen jaren daar hard voor gemaakt. Gelukkig is er nu door de rechtbank snel duidelijkheid geboden. Op basis van dit vonnis gaan we nu bepalen hoe we deze plek zo snel mogelijk alsnog tot ontwikkeling kunnen krijgen’. 

Het is nog niet duidelijk of Ballast Nedam in hoger beroep gaat. Evenmin is helder of Ballast Nedam wel aan de slag gaat met de woningbouw in fasen 3 en 4 van project Gezondheidspark. Het bouwbedrijf zou daarmee dit jaar moeten starten.