Cushman & Wakefield: 'Amsterdam doet aan incident management'

Amserdam doet aan incident management. Dit zegt Cushman & Wakefield in reactie op de machtsgreep die de gemeente woensdagavond heeft gedaan op de woningmarkt in de stad.

 

 

De gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met het voorstel van wethouder Ivens dat in het vervolg 80% van de nieuw te bouwen woningen financieel bereikbaar moeten zijn voor lage en midden inkomens. Het gaat hierbij dus om sociale woningbouw (40%) en woningen voor het middensegment (40%).

Met grote meerderheid stemde de raadsleden in met het voorstel van wethouder Laurens Ivens dat 80% van de nieuw te bouwen woningen in de stad tot 2025 bestemd moet zijn voor sociale woningbouw en voor huur- en koopwoningen in het middensegment. Van de drie coalitiepartijen VVD, SP en D’66 stemde de fractie van de D’66 tegen het plan van SP-wethouder Ivens.

In een commentaar op het nieuwe beleid van de stad zegt Jeroen Lokerse, CEO van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield: 'Het is goed dat de gemeente zich wil inzetten voor meer betaalbare woningen maar dit lijkt op incident management. Dit is geen structurele oplossing en heeft mogelijk averechtse effecten voor de ontwikkeling van Amsterdam en daarmee voor Nederland. In de komende decennia wordt welvaart in de wereld anders verdeeld. Amsterdam en Nederland hebben een fantastische uitgangssituatie om te groeien en daarmee de kwaliteit van leven te behouden voor alle Nederlanders. De uitdaging ligt in het houden van balans tussen het faciliteren van economische groei, het bewaken van de kernkwaliteiten van Nederland, tegengaan van polarisatie en ook het behouden en aantrekken van talent.
Daar zou de focus op moeten liggen als we het hebben over de inrichting van Nederland en Amsterdam.'

De doelstelling van het overgenomen plan van Ivens is dat Amsterdam door deze ingreep een gemengde stad kan blijven en woningen, zowel huur als koop, bereikbaar blijven voor alle inkomensklassen.

Volgens het beleid dat nu van kracht is zullen van de woningen die tot 2025 gebouwd gaan worden, 20.000 stuks in de categorie sociale woningbouw moeten vallen. Nog eens 20.000 stuks moeten middeldure huur- of koopwoningen betreffen met een huurprijs van ongeveer € 850 in de maand. Voor deze huizen worden momenteel huren gevraagd die tot het dubbele oplopen.

Vanuit de markt is krachtig gewaarschuwd tegen de greep naar de macht op de woningmarkt. Volgens de Neprom, de banchevereniging van projectontwikkelaars, zal het tekort aan woningen in de stad verder oplopen en de prijzen verder stijgen.

Ronald Huikeshoven, directievoorzitter van woningontwikkelaar AM en zeer actief in de hoofdstad, zegt in een reactie: ‘Wij onderschrijven de ambitie van de gemeente Amsterdam om het wonen in de stad betaalbaar te houden. Wij geloven in de ongedeelde, inclusieve stad waarin voor iedereen plek is om te wonen, werken en leven. De nieuwe woongebieden die wij de afgelopen en de komende jaren ontwikkelen, zijn dan ook voor een belangrijk deel gericht op starters in de woningmarkt en op het middensegment, dit met een mix van huur- en koopwoningen. Tegelijkertijd zien we dat er niet alleen een grote vraag is naar goedkope en middeldure huurwoningen, maar ook naar middeldure koopwoningen. Wij pleiten ervoor dat de grote steden nieuw woningaanbod zowel in de betaalbare koop als de vrije sector koop mogelijk maken, om daarmee te voorzien in de vraag naar koopwoningen.‘

De verwachting is dat ontwikkelaars en beleggers hun interesse in de hoofdstad zullen verliezen en zich richten op steden zonder deze stringente maatregelen, zoals Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

 

 

Laatste nieuws

Evenementen