Tessa Meij wint woningmarktscriptieprijs BZK

Welke aanpassingen zijn nodig in het proces om de productie van industriële woningen op te schalen in Nederland?

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 10 juni 2022

Dat onderzocht student Tessa Meij (TU Delft), die de woningmarktscriptieprijs 2021 won. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. De masterscriptie van Tessa beschrijft het proces rondom industrieel bouwen en de onderlinge samenhang tussen de verschillende partijen.

Het leek Meij een mooi idee als meer mensen prefab gaan wonen, bijvoorbeeld in een prefab wijk. Dit zou de oplossing kunnen zijn voor het woningtekort. Meij: ‘Helaas bestaat er een bepaald stigma rondom prefab bouwen; een wijk met prefab woningen is minder mooi vergeleken met een traditionele wijk. Dus keek ik naar de volgende stap: industrieel bouwen. Ik dacht dat ik na het onderzoek kon vertellen hoe we industrieel bouwen kunnen aanpakken, maar zo simpel was het niet. We hebben het over een culturele verandering. Iedereen moet aan boord en we moeten het echt samen doen. Om het meteen voor elkaar te krijgen, is lastig. Het heeft tijd nodig.’

Bart Seesing, hoofd Strategisch en Financieel Beleid van het ministerie van BZK, noemde de presentatie van Meij overtuigend. ‘De term industrieel bouwen valt bij ons ook regelmatig, maar we krijgen nu een kant-en-klare aanpak waarmee we aan de slag kunnen. Daar zijn we heel erg blij mee.’

Thijs van Amelsfort (TU Delft) ontving de tweede prijs van € 1000 voor zijn masterscriptie ‘Mass timber social housing. Defining barriers and developing strategies to enable mass timber construction for housing associations’, over een mogelijke oplossing voor de huidige woning en-milieuproblematiek. Zijn thesis stelt strategische oplossingen voor die gemoduleerde houtverwerking mogelijk maken.

Eelco Foorthuis (Haagse Hogeschool) werd derde en ontving € 500 voor zijn masterscriptie. Hij onderzocht hoe een voorspellingsmodel kan worden ontwikkeld voor de prijsstijgingen in de woningsector.

De genomineerde scripties zijn te downloaden op www.volkshuisvestingnederland.nl