Somerset stopt met ontwikkelen

Met de lancering van het bedrijf Intospace verzelfstandigt Somerset Capital Partners al haar activiteiten op het gebied van logistiek vastgoed en gaat verder als investeerder.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2021

Somerset stond in 2020 op de eerste plaats in de PropertyNL Top-101 Ontwikkelaars. Het ontwikkelde onder meer grote distributiecentra voor Zalando, Jumbo, Picnic en Kuehne+Nagel.

In de nieuwe onderneming Intospace worden alle logistieke vastgoedactiviteiten van Somerset ondergebracht. Deze ontwikkelaar neemt afscheid van het model waarbij logistiek vastgoed wordt ontwikkeld voor een eindbelegger en gaat al het door haar ontwikkelde vastgoed zelf houden en beheren. 

In aanloop naar de lancering van de onderneming heeft Intospace afgelopen jaar de door haar ontwikkelde distributiecentra niet meer verkocht aan een eindbelegger, maar zelf verworven. Het gaat onder andere om ontwikkelingen in Apeldoorn, Zaltbommel, Drunen, ’s-Heerenberg en Hoofddorp, met een totaaloppervlakte van ruim 250.000 m² en een beleggingswaarde van ruim € 500 mln. ‘We vinden het sterker om tegen de klant te kunnen zeggen: we staan in voor de kwaliteit, en blijven eigenaar van het gebouw dat we voor jullie ontwikkelen’, vertelt Tim Beckmann, ceo van Intospace. ‘Deze beslissing betekent uiteraard ook dat we in de toekomst de financieringsstructuur waarschijnlijk moeten herzien, waarbij we diverse opties hebben om dit in te vullen.’

Orderportefeuille van € 1,5 mrd
Intospace gaat van start met een orderportefeuille van € 1,5 mrd. Vrijwel al het personeel gaat mee naar Intospace, dat zijn hoofdzetel eveneens in het Brabantse Oisterwijk krijgt. Investeerders achter Intospace zijn oprichter van Somerset Capital Partners Joes Daemen en Raymond Cloosterman, ceo van Rituals. De naam Intospace is een knipoog naar de ruimtevlucht in juli van Jeff Bezos van Amazon, waar een zoon van Joes Daemen een van de passagiers was.

Beckmann: ‘De logistieke wereld is drastisch aan het veranderen. De manier waarop we leven en werken verandert steeds sneller. De consument stelt zijn verwachtingen bij van ‘morgen bezorgen’ naar ‘vandaag geleverd’. Maar daar houden de uitdagingen niet op: vervuilende energiebronnen moeten worden vervangen door CO2-positieve energiesystemen, de schaarse grond in Nederland vraagt om een creatievere aanpak, drukke steden met verstopt verkeer moeten worden ontlast, en nog veel meer. Intospace gelooft dat deze problemen alleen met een heldere visie kunnen worden opgelost.’

Vastgoedbeheer
Intospace heeft inmiddels een afdeling vastgoedbeheer opgezet. Beckmann: ‘We gaan voor een langetermijnvisie in plaats voor een korte horizon, omdat de gebouwen die we neerzetten er minstens 40 jaar staan. Daarvoor is een ander businessmodel nodig en een andere financieringsstructuur.’

De beslissing om te breken met het recente verleden is ook ingegeven door de discussie over de ‘verdozing van Nederland’. Intospace ontwikkelt gebouwen die zijn ontworpen met oog voor de omgeving en tenminste klimaatneutraal zijn. Het bedrijf wil dubbelgebruik van schaarse grond stimuleren door dubbellaagse magazijnen en distributiecentra én door de daken van de gebouwen ook te benutten. Bijvoorbeeld door er daktuinen of parken met padelbanen op te realiseren, of een parkeerdek of zonnepanelen.

Over Somerset
Somerset was 16 jaar actief als ontwikkelaar van logistiek vastgoed in Nederland. De onderneming blijft als investeringsmaatschappij voortbestaan. De afsplitsing van Intospace helpt Somerset om haar aandacht meer te richten op investeringsactiviteiten en deze verder uit te breiden. Oprichter/eigenaar Joes Daemen blijft – naast zijn rol als aandeelhouder – als adviseur bij Intospace betrokken.