Slimmere steden door data-uitwisseling

De TU/e hoopt subsidie van het Groeifonds te krijgen voor het project Data Driven Mobility and Smart City Ecosystem (DEMS), een nieuw te bouwen data-infrastructuur waarmee de mobiliteit in steden nog slimmer gereguleerd kan worden.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 10 juni 2022

Nederlandse steden groeien. Daarom moet de overheid goed kijken naar de inrichting van deze steden, en slim gebruik maken van de ruimte die (nog) beschikbaar is. Dat is geen eenvoudige opgave; er moet rekening worden gehouden met verschillende aspecten, zoals veiligheid, bereikbaarheid, leefbaarheid en gezondheid.

Nederland beschikt al over de nodige databronnen – van onder meer de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen – maar niet alle gegevens zijn up-to-date. Ook is het niet altijd mogelijk om gegevens uit te wisselen tussen verschillende bronnen, door een gebrek aan standaarden en afspraken over het gebruik.

‘We leggen data nu op verschillende manieren vast, en delen ze vaak niet met andere instellingen of sectoren. Als de ene instelling werkt aan gegevens over verkeersdoorstroming, weet de andere daar niets van, terwijl dezelfde gegevens ook gebruikt kunnen worden om gezondheidseffecten of veiligheidseffecten in kaart te brengen. Dat is zonde en inefficiënt, want dan moeten we voor elke stad het wiel opnieuw uitvinden’, vertelt Margriet van Schijndel-de Nooij, programmadirecteur Responsible Mobility, onderdeel van het AI-instituut EAISI en namens de TU/e betrokken bij het projectvoorstel.

Via het Groeifonds wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nu een digitale infrastructuur bouwen voor het delen en gebruiken van data. Daarbij gaat het om betere toegang tot databronnen, maar ook om uitbreiding van de hoeveelheid bruikbare data. Daarnaast wordt er gekeken naar een bredere toepassing van de data, en hoe er meer effect uit de beschikbare data gehaald kan worden.

www.tue.nl/en/news/news-overview

Laatste nieuws

Evenementen