Rijkskantoor De Knoop officieel geopend

Op donderdag 17 mei is het Rijkskantoor De Knoop officieel geopend. Het kantoor is een herontwikkeling van de Luitenant Generaal Knoopkazerne aan de Mineurslaan 500 in Utrecht.

R Creators (een consortium van Strukton, Facilicom en Ballast Nedam) realiseerde de omvorming van de voormalige Luitenant Generaal Knoopkazerne tot modern kantoorgebouw en vergadercentrum voor rijksambtenaren. Dat gebeurde binnen een 20-jarig DBFMO (design, build, finance, maintain & operate)-contract vanuit het Rijksvastgoedbedrijf. Het architectonisch ontwerp is van de hand van Cepezed. Fokkema & Partners Architecten was erbij betrokken voor het interieur en Rijnboutt voor het onderdeel stedenbouw.

Het gedateerde gebouw uit 1989 is deels gesloopt. De resterende delen hebben een grootscheepse transformatie ondergaan en zijn gecombineerd met nieuwbouw. Naast een groot oppervlak aan kantoorfuncties voor verschillende rijksdiensten met zeer diverse en stringente beveiligingseisen omvat het programma een omvangrijk, flexibel bruikbaar en indeelbaar congres- en vergadercentrum voor de Rijksoverheid.

De Knoopkazerne in het centrum van Utrecht deed decennia dienst als hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht.