Rhedens Haveland: luchtkasteel of Manhattan aan de IJssel?

De gemeenteraad van het Gelderse Rheden heeft wel oren naar het Masterplan Haveland, dat het bedrijventerrein moet omtoveren tot een stoere woonwijk met veel hoogbouw.

De gemeente wil in het gebied honderden nieuwe huizen, groen, ruimte om te recreëren en ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid met honderden werkplekken realiseren. 'Binnen vijftien jaar', zegt wethouder Paul Hofman in De Gelderlander. 'Liever sneller als dat mogelijk is.' Het bedrijventerrein is volgens hem verouderd en de IJssel wordt door de lage waterstand steeds minder benut als aanvoerroute voor grondstoffen.

Met hoogbouw van tien of meer verdiepingen wil de gemeenteraad aan de woningbehoefte gaan voldoen, al vindt de CDA-fractie hoogbouw niet bij het karakter van het dorp passen. De lokale partij GPR/Burgerbelangen stelt: 'Wij hebben vraagtekens bij een Manhattan aan de IJssel. Maar we moeten wel de lucht in.'

Verhuurder wil niet verkopen

Rheden steekt in de periode 2024-2026 driekwart miljoen en in 2027 nog eens anderhalve ton in woningbouwplannen. Het Masterplan Haveland is inmiddels unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Alleen moet dan wel de beschikbare grond vrijkomen en dat kan wel eens een probleem worden. 'Wij gaan ons terrein niet verkopen. Echt niet', verzekert Anno Verheij, vestigingsmanager van Facility Services Haveland, beheerder en verhuurder van Business-Park Haveland. Dat is 11 hectare groot en een belangrijk onderdeel van bedrijventerrein Haveland. Dat is particulier bezit en werkplek voor 600 mensen. 'Stel dat verkoop wél een optie zou zijn, wie legt het benodigde bedrag van pakweg € 500 mln op tafel?', zo legt Verheij meteen een vraagprijs neer.

Raad van State: geen woningbouw

Bedrijven als betonfabriek De Meteoor hebben eerder al laten weten geen trek te hebben in een gedwongen verhuizing. En dan moet het terrein ook nog geschikt worden voor woningbouw. In een geschil tussen gemeente en woningcorporatie Vivare - nota bene omdat de gemeente woningen een bedrijfsbestemming wilde geven - oordeelde de Raad van State dat wonen niet past op industrieterrein Haveland. Zo lukte het door strenge milieu-eisen eerder ook niet om 200 flexwoningen te bouwen op het voormalige fabrieksterrein van GS Staalwerken.

'Geen enkele reden om te vertrekken'

'Het is ingewikkeld dit plan te realiseren en er zitten risico's in. Maar het begint met visie', houdt Hofman de moed erin. 'Dit masterplan is een kompas, het geeft de richting aan die we op willen.' Maar beheerder Verheij kan bogen op een bezettingsgraad van 96% op Haveland. 'Er is voor ons geen enkele reden te willen vertrekken.'

Het masterplan noemt de transformatie van Haveland dan ook een proces van de lange adem. 'Het is een complexe opgave, met veel belanghebbenden met verschillende ambities en (tegengestelde) belangen. Om de gebiedsontwikkeling te laten slagen, is een goede samenwerking van groot belang.

Bron: De Gelderlander