Neprom pleit voor landelijke eisen in Besluit regie volkshuisvesting

Brancheverening van ontwikkelaars Neprom wil dat het kabinet in het nieuwe Besluit versterking regie volkshuisvesting expliciet opneemt dat er voldoende woningen in de vrije sector gebouwd blijven worden en dat gemeenten geen eigen eisen gaan hanteren.

Binnenkort buigt de Tweede Kamer zich over het concept-Besluit versterking regie volkshuisvesting. Neprom reageert op de tweede consultatie, die tot en met 1 mei liep.

De belangenvereniging heeft ten eerste behoefte aan een waarborg voor voldoende vrijesectorwoningen in gebiedsontwikkelingen. 'In eerdere stadia hebben wij onze twijfels geuit over de haalbaarheid en betaalbaarheid van de voorgestelde segmentering, waarbij twee derde van de nieuwbouwproductie uit betaalbare woningen moet bestaan. De praktijk leert dat, op project- en gebiedsniveau, de vrije sector essentieel is om de businesscase financieel sluitend en rendabel te maken. Wij lezen in het besluit onvoldoende expliciet dat het vrije segment (één derde deel) gegarandeerd wordt geborgd.' Daarmee ontstaat het risico dat projecten financieel onhaalbaar worden en stilvallen.

Uniforme eisen en prijzen

Verder stipt de Neprom aan dat het voor marktpartijen onwenselijk is als gemeenten eigen exploitatie-eisen of prijsstellingen gaan introduceren. 'Dergelijke verschillen leiden tot onduidelijkheid, onzekerheid en vertraging. Dit geldt niet alleen voor huurwoningen, maar ook voor betaalbare koopwoningen, waar eveneens behoefte is aan één landelijke normering van prijzen.

Escalatieladder

De escalatieladder zou bescherming moeten bieden tegen ongewenste lokale aanvullende eisen. 'Echter, wij vragen ons af wat de werkelijke toegevoegde waarde is van de landelijke versnellingstafel in dit verband. Over welke bevoegdheden beschikt deze tafel precies? Kan zij daadwerkelijk ingrijpen bij gemeenten die blijven vasthouden aan ongewenste lokale koppen?' De Neprom ziet ook graag een duidelijke beschrijving van het proces: 'Hoe wordt een geschil aangemeld, behandeld en binnen welke termijnen moet een oplossing gevonden worden, zowel bij de regionale als bij de landelijke versnellingstafel?'

Duidelijkheid over gevolgen middenhuurmaatregelen

Verder vreest de Neprom naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen ter bescherming van de middenhuur voor een stapeling van maatregelen ontstaat, die de woningbouw verder onder druk zet. 'Wij verzoeken u om in uw besluitvorming nadrukkelijk stil te staan bij de cumulatieve effecten van deze samenhangende regelgeving en hier een integrale afweging te maken.' Heldere, voorspelbare en uitvoerbare kaders zijn onmisbaar, aldus de Neprom.

Beleggersvereniging IVBN wil ook graag meer duidelijkheid over de effecten van de Voorjaarsnota. 'Zonder deze duidelijkheid kunnen de gevolgen voor de haalbaarheid en realisatie van middenhuurwoningen, en daarmee het realiseren van 2/3 betaalbaar bouwen, niet goed worden ingeschat.' Verder is de vereniging het eens met Neproms pleidooi om expliciet op te nemen dat gemeenten geen aanvullende of afwijkende exploitatie-eisen of prijsvoorschriften mogen opleggen.

Daarnaast wil de IVBN dat de monitoring ten behoeve van de Wet versterking regie volkshuisvesting wordt geïntegreerd in de Publiek-Private Monitor voor woningbouw. 'Dit zou het mogelijk maken om in één overzicht inzicht te krijgen in de woningen die momenteel in de pijplijn zitten en te beoordelen of deze bijdragen aan de volkshuisvestingsprogramma's.'

Eigen Huis: leg aandeel betaalbare koop vast 

De Vereniging Eigen Huis pleit op haar beurt voor het vastleggen dat gemeenten een bijdrage moeten leveren aan de regionale en landelijke doelstellingen voor betaalbare woningen. Verder wil de vereniging dat wordt vastgelegd dat er een bepaald percentage betaalbare koopwoningen moet worden opgenomen in de volkshuisvestingsprogramma's. 'De doelstellingen voor betaalbare huur- en koopwoningen gelden voor dit hele segment gezamenlijk. Dit levert het risico op dat het aandeel betaalbare koopwoningen ondergesneeuwd raakt als er voor wordt gekozen om vooral huurwoningen te realiseren. Op zijn minst kan in het Besluit worden geregeld dat, binnen het aandeel 'middenhuurwoningen of betaalbare koopwoningen', een deugdelijk gemotiveerde verdeling moet worden aangebracht. Dat biedt nog steeds de vrijheid om op basis van de gemeentelijke (dan wel regionale) woonbehoefte een eigen afweging daarbinnen te maken.'