Iedereen wil thuiswerken omdat het kantoor op de verkeerde plek staat

Werknemers én werkgevers zijn zich nog onvoldoende bewust van de pluspunten die een levendige werkomgeving biedt. Veel willen thuiswerken omdat de omgeving daar leuker is, maar slechts 1% van de werknemers heeft bedacht dat de omgeving van hun kantoor ook aangenamer kan. 

Paul Jansen, Property and City Advisor bij Arup: “De kwaliteit van de omgeving staat bovenaan de lijst als mensen zoeken naar een nieuwe woning. Toch weegt de werkomgeving nog nauwelijks mee bij het zoeken naar een baan. Het is tijd voor een transitie naar meer duurzame kantoorgebouwen die midden in de buurt staan, met ruimte voor beweging, ontmoeting, creativiteit, werk en ontspanning.”

Aanleiding voor het onderzoek was de veranderende aard en rol van werkplekken – en de behoefte aan een andere invulling van de nieuwe hybride manier van werken. Hiertoe ondervroeg Arup 2000 werkenden in het Verenigd Koninkrijk. Van de ondervraagden geeft 73% aan dat ze minimaal drie dagen per week thuiswerkten tijdens de lockdown. Maar liefst 91% van de medewerkers vindt dat thuiswerken persoonlijke voordelen heeft en 80% is hun huis en lokale gemeenschap meer gaan waarderen. In de toekomst wil 44% van de medewerkers zowel op kantoor als thuis werken. Tegelijkertijd gaf ruim 24% aan in de toekomst niet meer op een traditionele werkplek, zoals in een kantoor(tuin), te willen werken.

De buurt als aanjager
Jansen: “Uit het onderzoek komt naar voren dat slechts 1% van de kantoorwerkers de kwaliteit en het karakter van de buurt waarin het kantoor staat een top-3 reden noemt om te kiezen voor een bedrijf. En dat terwijl bijna de helft van die mensen de buurt bij het zoeken naar een huis juist in de top-2 plaatst. Voor het bedrijfsleven – én werkenden – ligt er nu dus een unieke kans om terug naar de tekentafel te gaan en na te denken over de toegevoegde waarde van werkplekken in de kantooromgeving van de toekomst. De kantoorruimte als sociale en creatieve ontmoetingsplek staat hierin centraal, met nabije faciliteiten voor groen, sport en ontspanning.”

Arup vindt dat er plekken gecreëerd moeten worden die productief en plezierig zijn voor iedereen. Plekken die de economie een impuls geven door werknemers in gedeelde omgevingen samen te brengen en waar ze zich comfortabel, gelukkig en gezond voelen, zodat ze samen kunnen leren, innoveren en groeien. “Succesvol werken op de werkvloer vereist daarom een pact tussen ontwikkelaars, stedenbouwkundigen en werkgevers. Die moeten op korte termijn met elkaar om tafel,” zegt Jansen.