Hypotheekrente in hoog tempo op weg naar de 3%

Volgens de Hypotheekshop is de hypotheekrente in ruim twee maanden zo gestegen dat het terug is op het niveau van vijf jaar geleden. 

Volgens de Hypotheekshop heeft de stijging te maken met het snelle oplopen van de marktrente, de rente op de kapitaalmarkt. Volgens de Hypotheekshop geldt deze als betrouwbare maatstaf voor de hypotheekrente (ook wel de ‘inkoopprijs’ voor geldverstrekkers). Sinds oktober is het statistisch verband tussen beide bijna een-op-een. De oorzaak van de rentestijging is de zorg van beleggers over de hoge inflatie en de plannen van centrale banken om de opkoopprogramma’s af te bouwen en de rente te verhogen, aldus de Hypotheekshop.

Door de vele renteverhogingen hebben financiers als Lloyds, Triodos en Philips Pensioenfonds dit jaar hun rentetarieven vaker aangepast dan in heel 2021. De hogere hypotheekrente en het toegenomen verschil tussen de verschillende rentevaste perioden heeft volgens de Hypotheekshop als gevolg dat consumenten hun hypotheekrente gemiddeld genomen korter gaan vastzetten. Volgens de Hypotheekshop lag het gemiddelde in februari op 20 jaar, en is het volgens bronnen van het Hypotheken Data Netwerk, de afgelopen week afgenomen tot 18,2 jaar. De toetsmethodiek (volgens Nibud) voor hypotheken, waarbij een hogere rente leidt tot een lagere maximale leensom, is daar waarschijnlijk mede debet aan.

Volgens de Hypotheekshop heeft de stijgende rente ook gevolgen voor de belangstelling voor bepaalde hypotheekvoorwaarden. De kwaliteit van de door een geldverstrekker aangeboden verhuisregeling is dit jaar belangrijker geworden. Een voorbeeld hiervoor is de maximale termijn in maanden na aflossing van de huidige hypotheek, waarop de huidige rentecondities kunnen worden meegenomen. Een andere tot voor kort populaire hypotheekvoorwaarde is volgens de Hypotheekshop juist minder bepalend geworden: de dagrente. Bij aanbieders met een dagrente komt de consument onder voorwaarden in aanmerking voor een lagere rente als de hypotheekrente na uitbrengen van de offerte is gedaald. Vanwege de kosten voor de geldverstrekker en de daardoor iets hogere rente heeft de eerste aanbieder (Venn) al besloten deze optie in deze stijgende markt niet meer aan te bieden. De hypotheekshop stelt dat er door de gestegen inflatie, rente en energiekosten ook een toegenomen belangstelling is voor het isoleren en verduurzamen van de woning, onder andere met een speciaal verduurzamingsdepot. Veel huiseigenaren zien in het verlagen van hun energielasten een besparingsmogelijkheid.