Huurbevriezing zet bouw 13.000 woningen Noordoost-Brabant in de ijskast

Als de kabinetsplannen om de sociale huur te bevriezen worden uitgevoerd, blijven 10.000 sociale huurwoningen, 1.550 flexwoningen en 1.250 middenhuurwoningen in de regio Noordoost-Brabant ongebouwd.

Dat melden woningcorporaties en huurdersverenigingen uit Noordoost-Brabant in een woensdag gepubliceerd persbericht. Naast het uitblijven van de bouw van bijna 13.000 woningen, kunnen duizenden huizen niet worden verduurzaamd en lopen wachttijden voor sociale huurwoningen op van gemiddeld 8 naar 10 tot 12 jaar, schrijven de woningcorporaties.  

‘Als sociale huisvesters maken wij ons al jaren zorgen over het feit dat onze huurders niet goed rond kunnen komen en geen huis kunnen vinden’, stelt Marieke Vossen namens de bestuurders van de corporaties in Noordoost- Brabant. ‘Huurbevriezing klinkt mooi, maar schaadt betaalbare woningbouw en verduurzaming. Nu én straks. Want zonder extra inkomsten moeten woningcorporaties direct gaan bijsturen. Zij zijn dan genoodzaakt om projecten uit te stellen of zelfs te schrappen. Dit heeft direct impact op huurders en woningzoekenden.’

Volgens de woningcorporaties is de tijdelijke verlichting van een huurbevriezing slechts schijn. ‘Geen huurverhoging klinkt aantrekkelijk, maar de échte prijs betalen huurders, via een gebrek aan woningen en door hogere energiekosten.’

Rampzalig

Ook huurdersbelangenverenigingen in Noordoost-Brabant laten van zich horen. De kabinetsplannen voor huurbevriezing lijken goed nieuws, zo stellen de verenigingen, maar pakken rampzalig uit voor huurders en woningzoekenden. ‘Minder inkomsten voor corporaties betekent simpelweg: minder betaalbare woningen, minder isolatie, en dus hogere woonlasten voor de mensen die het nu al moeilijk hebben. De huur lijkt misschien even stil te staan, maar intussen stijgen de energiekosten en wachten starters nóg langer op een betaalbare woning’, aldus Jeanneke van Santvoort, voorzitter van Huurders Belang Woonmeij uit Schijndel.