Herkon ontwikkelt 95 woningen in Ridderkerk

Projectontwikkelaar Herkon heeft de door de gemeente Ridderkerk uitgeschreven tender gewonnen voor de realisatie van 95 woningen in fase 6 van de nieuwbouwwijk Het Zand in Ridderkerk.

Voor de totstandkoming van het plan heeft Herkon samengewerkt met OD205 voor de stedenbouwkundige invulling, Venster Architekten voor de architectuur en Verhoef Installatie Management. Dit heeft geresulteerd in het plan ‘Waterrijk’; een plan met een zeer gevarieerd aanbod van duurzame en comfortabele woningen. Energieneutraal en met veel aandacht voor natuur en milieu.

Centraal in het ontwerp staat de landschappelijke benadering. Drie van de vier bebouwingsclusters liggen aan de hoofdstructuur van Ridderkerk en krijgen het thema ‘wonen in het riet’. Met deze keuze wordt een lommerrijke uitstraling van de randweg gecontinueerd en een overgang tussen de woonwijk en hoofdontsluiting gecreëerd en krijgt het ontwerp een verankering in de landschappelijk-historische setting.
Bij ‘wonen in het veld’ is de architectuur geïnspireerd op de jaren dertig: grondgebonden woningen in een warme rode baksteen en met een horizontale belijning van betonbanden.

Er is gekozen voor warmtepomppanelen in combinatie met een individuele warmtepomp per woning. Deze bijzondere panelen bieden drie energiestromen met alle drie hoge rendementen: elektrische energie, verwarmingsenergie en energie ten behoeve van warm tapwater. Daarnaast worden de woningen natuurlijk voorzien van een zeer goede gebouwschil, ventilatie met warmteterugwinning en zijn de installaties voorbereid op aansluiting op een lage temperatuur warmtenet.

Op dit moment worden de bouwplannen verder uitgewerkt. De verkoop start naar verwachting begin 2020. De bouw zal in het 3e kwartaal van 2020 van start gaan. Het woonaanbod in ‘Waterrijk’ bestaat uit 58 appartementen met grote balkons en een gezamenlijke daktuin op een ondergrondse parkeerkelder en 37 grondgebonden woningen verdeeld over tweelaagse bungalows met balkons aan het water en een gelijkvloers woonprogramma, geschakelde gezinswoningen, hoekwoningen met een garage, verandawoningen met tuin aan het water, twee-onder-een-kapwoningen en 1 vrijstaande woning.