Grote Markt Oostzijde in Groningen wint Kern Jaarprijs 2022

Tijdens het Kern Jaarcongres is het project ‘Groningen Grote Markt Oostzijde’, ingediend door gemeente Groningen, VolkerWessels Vastgoed en MWPO, uitgeroepen tot winnaar van de Kern Jaarprijs 2022.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 20 mei 2022

Het project Grote Markt Oostzijde met het Forum is het product van een constructieve samenwerking van de stad Groningen met een groot aantal marktpartijen, in een complexe en gevoelige binnenstedelijke omgeving, met veel verschillende conflicterende belangen, waarbij tegelijkertijd goed gebruik is gemaakt van de cyclus en de financieringsmogelijkheden. De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop de geleerde lessen in de praktijk zijn gebracht, waarbij bijzondere aandacht uitgaat naar het gehouden referendum onder de inwoners, die de ingrijpende plannen hebben gesteund en het resultaat intussen als hun eigen succes hebben omarmd. Al met al een enorm ingrijpende ingreep in de stad, waar de behoefte aan omvangrijk nieuw stedelijk programma, met functies als een bioscoop, een bibliotheek, studiefaciliteiten, horeca en een hotel, is gerealiseerd. Product bovendien van een constructieve samenwerking met een groot aantal marktpartijen, in een complexe en gevoelige binnenstedelijke omgeving, met veel verschillende en soms conflicterende belangen.

Juryvoorzitter René Vierkant: “Een herstel van de pleinwand van de Grote Markt, het creëren van een geheel nieuwe verblijfsplek op de Nieuwe Markt, het culturele warenhuis Forum (de verticale stad in de praktijk – veel wordt er over gesproken, in Groningen maken ze het), het verplaatste Vindicat-gebouw, het nieuwe hotel en appartementencomplex, de adembenemende dakterrassen op drie gebouwen; dit project kent veel aansprekende onderdelen, die gezamenlijk nieuw elan brengen in dit stuk van de stad. Vanwege de integrale visie op de ontwikkeling van dit stuk stad is Groningen erin geslaagd dit project in de kern een duurzame toekomst te geven.”

Kern-directeur Herman Kok: “Kern heeft, als opvolger van NRW, van oudsher een sterk retailprofiel, vanuit het besef dat winkels een belangrijk economisch en maatschappelijk onderdeel vormen van de stad. Gegeven de verschillende uitdagingen en opgaven voor de retailsector als gevolg van sterke veranderingen in consumentengedrag, is de focus van Kern vooral gericht op hoe de retailfunctie, samen met andere functies, ook in de toekomst op een duurzame wijze mee vorm kan geven aan gezonde stad-, dorps- en wijkkernen. Dit project laat bovenop dit alles ook zien hoe van een niet meer functionerende winkelpassage uit de vorige eeuw de weg is gevonden naar een nieuw en levendig stuk stad. Juist dit gebiedsgerichte transformeren door middel van stedelijke ontwikkeling met meerdere nieuwe functies is een prachtig en inspirerend voorbeeld voor onze sector.”

De andere genomineerde projecten waren:
•          BoLo Amsterdam: SUM Architecten en Propertize
•          Winkelcentrum Het Stroink: WP Retail Invest en Vocus Architecten
•          Winkelcentrum De Korf: Van der Vorm Vastgoed en Nieuw Holland Vastgoed
•          Forum Rotterdam: Multi Netherlands, Syntrus Achmea Real Estate and Finance, ASR Property Fund, Multi Corporation
•          House Modernes: Syntrus Achmea en Neoo

De Kern Jaarprijs wordt sinds 1989 (eerst als NRW Jaarprijs, sinds 2022 als Kern Jaarprijs) uitgereikt aan de beste multifunctionele centrumontwikkeling van Nederland. Het vernieuwende karakter en de commerciële aantrekkelijkheid van het project voor consumenten en ondernemers spelen daarbij een belangrijke rol.

De jury voor de Kern Jaarprijs 2022 bestond uit René Vierkant (Vierders, voorzitter), Erna Traanberg (Traanberg Partners), Gertjan Slob (Locatus), Inge Niks (IXIN), Marcel Reinartz (RMA), Marianne Wesselo (CBRE IM), Barbara Westrik (Ahold), Justin Arnolli (Green Real Estate), Micha Candel (Zeeman), Rick Zijderveld (gemeente Den Haag), Henk Vonk (Hevo Fame).