Eric Luiten nieuwe Politiebouwmeester

De politie benoemt Eric Luiten voor een periode van drie jaar tot nieuwe Politiebouwmeester. Luiten combineert het politiebouwmeesterschap twee dagen in de week met zijn aanstelling als hoogleraar Landschapsarchitectuur aan de TU Delft.

De politie is blij met de komst van Eric Luiten, die een schat aan ervaring met ruimtelijke en architectonische vraagstukken meebrengt. Verspreid over Nederland heeft de politie een omvangrijke vastgoedportefeuille, waar de komende jaren veel beweging in gaat komen.

De politie kent sinds 2019 de Politiebouwmeester, een rol die vergelijkbaar is met de die van Rijksbouwmeester en Spoorbouwmeester. De Politiebouwmeester zal vanuit een onafhankelijke positie gevraagd en ongevraagd adviseren en daarbij ook de betekenis van het politievastgoed in de samenleving en de borging van de ruimtelijke kwaliteit behartigen. De belangrijkste opgaven zijn concentratie, nieuwbouw, afstoot, herbestemming en verduurzaming van het vastgoed.

Eric Luiten heeft de afgelopen decennia veel ervaring opgedaan met ruimtelijke advisering aan grote publieke opdrachtgevers. Hij was eerder Provinciaal Adviseur in Zuid-Holland, Spoorbouwmeester, Rijksadviseur voor Landschap en Water en voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van Amsterdam.

Het Atelier Politiebouwmeester – waar de Politiebouwmeester de leiding over heeft - adviseert de politieorganisatie bij bouwkundige projecten van verschillende schaal en complexiteit en in verschillende fasen van ontwikkeling. Dat gebeurt vanuit een integrale ruimtelijke optiek en met het oog op een comfortabel gebruik, een mooie uitstraling en een sterke verankering in de omgeving.

Luiten volgt architect Chris de Jonge op, onder wiens leiding de afgelopen jaren inhoudelijk koers is gezet. Lennaert van Capelleveen, de huidige waarnemend Politiebouwmeester, blijft in functie als plaatsvervangend Politiebouwmeester.