Energieleverend gebouw TU Delft geopend

Na de zomer zal het duurzame onderwijsgebouw Echo van de TU Delft volledig in gebruik genomen worden.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7/8, 26 augustus 2022

Het energieleverende gebouw op TU Delft Campus draagt bij aan de duurzaamheidsambitie van TU Delft: een CO2-neutrale en circulaire campus in 2030.

Projectmanager Bouw TU Delft Kübra Öztürk: ‘Echo is het eerste energieleverende gebouw op TU Delft Campus. Met behulp van zonnepanelen wordt alle energie voor het stroomgebruik van laptops, verlichting en horeca opgewekt, en blijft er onder aan de streep nog over.’

Een duurzaam onderwijsgebouw vraagt ook om duurzaam materiaalgebruik en een duurzame inrichting. Öztürk: ‘Als bouwmaterialen werden onder meer bamboe en gerecyclede petflessen gebruikt. En maar liefst 90% van het meubilair in het pand is hergebruikt.’ Om ook het duurzame vervoer naar het gebouw te faciliteren is er onder Echo een fietsenkelder met meer dan 600 plekken.

Aanleiding voor de bouw is de behoefte aan grotere en flexibelere onderwijsruimtes en verschillende typen onderwijs. Echo bestaat uit vier bouwlagen met in totaal zeven onderwijszalen, die grotendeels flexibel zijn in te delen. Zo kunnen drie aparte zalen worden gemaakt van de grootste collegezaal van 700 plekken. Groepswerk en zelfstudie is mogelijk op de ruim 350 studieplekken. Voorzieningen als stopcontacten zijn in de vloer verwerkt om het anders indelen van ruimtes te vergemakkelijken. Die grote aanpasbaarheid is ook een vorm van duurzaamheid: daarmee kan het gebouw blijven voldoen aan de wensen van telkens nieuwe generaties gebruikers.

 

www.tudelft.nl/actueel/laatste-nieuws