EDGE Eindhoven van start met twee investeerders

Edge heeft twee koopovereenkomsten gesloten voor haar project EDGE Eindhoven, een mixed-use project gelegen aan de Stationsweg. Bouwinvest Dutch Office Fund wordt eigenaar van het kantoorgebouw en het ASR Dutch Core Residential Fund van de bijbehorende woontoren met huurappartementen.

Nog voor de zomer van dit jaar kan de bouw van EDGE Eindhoven nu starten in het hart van Eindhoven Knoop XL, de grootschalige gebiedsontwikkeling rondom het centraal station. Het mixed-use project bestaat uit twee ontwikkelingen met een totaaloppervlak van 42.500 m² waar wonen, werken en recreëren samenkomen. Het project is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau MVSA Architects.

Paris Proof kantoor

Het slimme en duurzame kantoorgebouw van 25.000 m², verdeeld over tien verdiepingen, wordt volgens Edge een eyecatcher met zijn openbaar toegankelijke atrium en diverse gedeelde voorzieningen, zoals een restaurant, vergaderruimtes en een koffiebar. Edge streeft ernaar om voor het kantoorgebouw een BREEAM Excellent en WELL Core & Shell Gold certificaat te behalen en om te voldoen aan de ambitieuze Paris Proof doelstellingen.

Middenhuur

De 70 meter hoge woontoren zal 175 vrije sector huurappartementen omvatten, variërend van 45 tot 130 m². De woningen zijn alle voorzien van een hoogwaardig afwerkingsniveau en privé buitenruimte. Ruim 85% van de woningen valt in het middenhuursegment, waar veel vraag naar is in de huidige overspannen woningmarkt.

Oase

Een publiek toegankelijk pocketpark, ontworpen door het landschapsarchitectenbureau ZUS, zal de twee gebouwen met elkaar verbinden en zorgen voor een oase van groen te midden van de stedelijke omgeving. Met verschillende zitgelegenheden zal het park een aangename ontmoetingsplek zijn voor kantoorgebruikers, bewoners en passanten.

Knooppunt XL

Bas Jochims, Fund Manager Dutch Office & Hotel Investments bij Bouwinvest: ‘EDGE Eindhoven sluit uitstekend aan op onze strategie, waarmee we streven naar toekomstbestendige multi-tenant assets. Wij merken dat steeds meer kantoorgebruikers zich uitsluitend nog willen huisvesten in duurzame gebouwen. EDGE Eindhoven speelt in op die behoefte en bevindt zich bovendien op een zeer aantrekkelijke locatie, in een leefbare omgeving nabij OV-knooppunt Eindhoven Centraal Station.’

Robbert van Dijk, fund director ASR Dutch Core Residential Fund voegt daar aan toe: ‘Gebiedsontwikkeling Knoop XL wordt een aangename woon-werkomgeving met een aantrekkelijke en groene openbare ruimte. Het gebied is uitstekend bereikbaar, met faciliteiten naast de deur en op steenworp afstand van de binnenstad. Voor huurders een zeer aantrekkelijke locatie om te wonen en voor ons een mooie aankoop die past in de strategie van het woningfonds, door onder andere de locatie en de verhuur in het middenhuursegment. Met deze toevoeging aan de woningmarkt, voor een groot deel in het middenhuursegment, kunnen we een thuis bieden aan een brede doelgroep op een plek waar veel behoefte is aan nieuwe woningen.’

Boudewijn Ruitenburg, COO bij Edge: ‘Door de samenwerking met Bouwinvest en ASR Dutch Core Residential Fund aan dit unieke project, zijn we verheugd dat EDGE Eindhoven groen licht krijgt. De start van dit mixed-use project geeft een kickstart aan Eindhoven Knoop XL om zo een plek te worden waar mensen ontmoeten en geïnspireerd raken in een groene stedelijke omgeving.’

Startbouwimpuls

De door de gemeente Eindhoven bij het Rijk aangevraagde Startbouwimpuls heeft de realisatie van de woningen in EDGE Eindhoven mede mogelijk gemaakt. ‘Na jaren van plannen en papier gaat het eindelijk beginnen aan de zuidkant van het Station’, aldus wethouder Stijn Steenbakkers, Gebiedsontwikkeling Eindhoven Knoop XL en Brainport. ‘EDGE Eindhoven is een prachtige toevoeging aan de stad én specifiek Knoop XL. Dat er nu op korte termijn echt gestart kan worden met de bouw is goed nieuws voor de ontwikkelaar, maar ook voor de kantoorbehoeftige Brainport-bedrijven, en al die mensen die een woning zoeken.’

EDGE Eindhoven zal worden gerealiseerd door bouwconsortium VOF Lichthoven bestaande uit twee aan VolkerWessels gelieerde bouwbedrijven: Jongen en Van de Ven Tilburg. Het project wordt naar verwachting in Q3 2026 opgeleverd.

Bij deze transactie werd Edge geadviseerd door AKD en Bouwinvest door Dentons.