De Vrije Blick zet klooster in Voorschoten om in woonzorgcomplex

De Vrije Blick en Citybeats kunnen door het winnen van een tender Buitenplaats Huize Bijdorp in Voorschoten transformeren woonzorgeenheden.

Huize Bijdorp krijgt een maatschappelijk programma, met ruimte voor dagbesteding, onderwijs, horeca en in totaal 187 woon/zorgeenheden waarvan onder andere 40% zorg en 25% sociaal huur.

Op woensdag 11 januari heeft de Congregatie van de H. Catharina van Siëna, Zusters Dominicanessen van Voorschoten, na 146 jaar, officieel het klooster Buitenplaats Huize Bijdorp overgedragen aan vastgoedinvesteringsmaatschappij De Vrije Blick. De historische buitenplaats Huize Bijdorp was al 146 jaar in eigendom van de Congregatie. Het is een landgoed in het centrum van Voorschoten met onder andere een moestuin, boomgaard, gras- en hooilanden, hakhoutwallen, parkbos, kapel en een begraafplaats.

Aan de hand van de visie van de Congregatie en een nieuw (onherroepelijk) bestemmingsplan wordt de locatie de aankomende jaren grootschalig getransformeerd en verduurzaamd. In de tussentijd blijft het complex in gebruik door de zusters en zorgorganisatie Marente. De Vrije Blick verzorgt de herontwikkeling samen met haar partners, waaronder ontwikkelaar Citybeats uit Rotterdam en VanEgmond Architecten uit Noordwijk.

De Vrije Blick richt zich op het ontwikkelen, renoveren en exploiteren van huurwoningen voor eigen portefeuille met als doel om stabiele langdurige cashflows te genereren. In totaal bezit De Vrije Blick inmiddels 421 woningen en heeft daarnaast woningen in ontwikkeling. De Vrije Blick, gesteund door een aantal ondernemende families, beoogd op termijn door te groeien naar een goed gespreide Nederlandse vastgoedportefeuille van in totaal circa 1000 woningen.

Gedurende planvoorbereiding en het selecteren van de erfpachter is de Congregatie onder begeleiding van Peter Meijs – directeur van de werkorganisatie - bijgestaan door vastgoedadviseur Bouwaccent en juridisch ondersteund door Van Doorne. De Vrije Blick en Citybeats zijn gedurende het aankooptraject juridisch ondersteund door Six Advocaten.