De Jonge heeft regulering middenhuur nog lang niet binnen gesleept

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil zijn voorstel voor de Wet betaalbare huur zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer sturen, maar het is allerminst zeker of de wet überhaupt wordt behandeld.

De formerende partijen zijn kritisch over de plannen om de huren in de vrije sector te reguleren, zo bleek gisteren tijdens het debat over woningmarkt met de nieuwe Tweede Kamer. De regulering van de middenhuur lag de VVD altijd al als een steen op de maag. De partij vindt dat de uitwassen in de vrije sector moeten worden aangepakt, maar de huidige plannen zouden investeerders wegjagen, waardoor er nog minder huurwoningen op de markt verschijnen.

De Raad van State uitte min of meer dezelfde zorgen in haar advies eind vorig jaar. Het is volgens het adviesorgaan onduidelijk of woningzoekenden enige baat hebben bij de Wet betaalbare huur. Het tegendeel lijkt eerder waar. ‘Een reëel risico is dat het wetsvoorstel leidt tot verkoop van huurwoningen en minder nieuwbouwhuurwoningen’, zo geeft de afdeling Advisering aan.

Binnen de vastgoedsector wordt de kritiek op de Wet betaalbare huur breed gedeeld. Brancheverenigingen en -organisaties wijzen onder meer op het belang van een stabiel investeringsklimaat. De negatieve effecten van de middenhuurregulering voor (particuliere) vastgoedbeleggers komen reeds in diverse onderzoeken naar voren en de gevolgen van het naderend onheil voor investeerders zijn ook al concreet voelbaar.

De hoop van minister De Jonge was gevestigd op de PVV en NSC, die bij eerdere debatten open stonden voor het aan banden leggen van de huur in de vrije sector. De PVV maakte gisteren tijdens het debat echter een draai. De partij wees onder andere op de gevolgen voor de huurmarkt als particuliere beleggers massaal gaan uitponden.

NSC deelt die visie. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn gaf aan dat kleine particuliere beleggers slapeloze nachten hebben vanwege de plannen voor de middenhuur. NSC wil eerst meer duidelijkheid over de effecten voor de woningmarkt, alvorens het ja-woord te geven voor behandeling van de wet.

Als het wetsvoorstel controversieel wordt verklaard, loopt behandeling sowieso flinke vertraging op. En van uitstel kan, gezien de afbrokkelende steun, zo maar afstel komen.