Vastgoed Belang: ‘Kleine beleggers zien pensioen in rook opgaan’

Regulering van middenhuurwoningen heeft een enorm negatief effect op de portefeuille van particuliere beleggers, zo verklaart Vastgoed Belang in reactie op de maandag gepubliceerde Wet Betaalbare huur.

 

Volgens de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers komen er dagelijks berichten van leden dat zij door een stapeling van maatregelen hun pensioenvoorziening in rook zien opgaan. Deze huiseigenaren krijgen niet alleen te maken met lagere huuropbrengsten door regulering van het middensegment. Zij moeten ook meer belasting betalen in Box 3. “Elke week krijgen wij berichten van leden dat zij om die reden hun huurwoningen verkopen. Daardoor zijn er straks niet meer, maar juist minder middenhuur-woningen”, aldus de vereniging in een verklaring.

Ook bestrijdt Vastgoed Belang de opvatting van minister Hugo de Jonge dat het uitponden van tienduizenden woningen geen probleem vormt. “Los van het feit dat dit juist een behoorlijke terugval in het aantal beschikbare huurwoningen betekent, gaat de minister volledig voorbij aan de financiële consequenties die dit zal hebben voor de kleine beleggers, die vanwege onvoldoende rendement genoodzaakt zijn hun bezit te verkopen.”

In de Wet Betaalbare Huur is sprake van huurprijsregulering voor woningen met minder van 187 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Het puntenstelsel wordt gemoderniseerd - met extra punten voor duurzaamheid en buitenruimte- en dwingend opgelegd. De maximale huurprijs in dat segment bedraagt in 2024 € 1.123. De jaarlijkse huurverhoging wordt beperkt tot de stijging van de CAO lonen plus een half procent.

img
Redacteur
Profiel