Capital Value: transactievolume woningbeleggingsmarkt daalt in 2023 met de helft

Het transactievolume op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt komt over 2023 uit op € 3,8 mrd, een daling van 51% ten opzichte van een jaar eerder. Zo blijkt uit berekeningen van Capital Value.

Afgelopen jaar werd € 2,27 mrd geïnvesteerd in nieuwbouwhuurwoningen; goed voor ongeveer 9.000 woningen. Dat aantal ligt veel lager dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar (14.500 woningen). Door de gestegen rente en de onzekerheid over regulering van de woningmarkt lopen investeringen in nieuwbouwhuurwoningen terug, met name onder internationale beleggers. Hun aandeel in het transactievolume daalde van 27% in 2022 tot 11% in 2023. In 2022 investeerden zij nog € 900 mln in nieuwbouwhuurwoningen, in 2023 was dit ruim € 200 mln.

Nederlandse institutionele beleggers investeerden € 670 mln in nieuwe huurwoningen, waarvoor 2.900 woningen kunnen worden gebouwd. Gemiddeld bouwden deze investeerders in de afgelopen vijf jaar 9.000 woningen per jaar. De grootste investeerders in 2023 zijn woningcorporaties, hun aandeel nam toe tot 37%, ten opzichte van 22% in 2022, maar ook zij halen hun doelstellingen niet.

Thijs Konijnendijk, head of Research & Data Intelligence bij Capital Value: “Het is zorgelijk dat het aantal investeringen in nieuwbouwhuurwoningen terugloopt. Er zijn voldoende bouwplannen, maar om deze woningen daadwerkelijk te kunnen bouwen zijn meer stimulerende maatregelen nodig. Door de gestegen rente zijn veel plannen simpelweg niet haalbaar. Daarnaast is het voor institutionele beleggers van belang dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over mogelijke landelijke regulering zodat zij zekerheid krijgen voor een lange termijn. Het nieuwe kabinet moet alles in het werk stellen om het woningtekort niet verder te laten oplopen.”

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen